Prešovský kraj investuje desiatky miliónov eur do vzdelávania a inovácií

NETKY.SK • 7 Október 2024, 11:43 • 2 min
Prešovský kraj investuje desiatky miliónov eur do vzdelávania a inovácií

PREŠOV - Rada partnerstva Prešovského samosprávneho kraja schválila financovanie 156 projektov za viac ako 222 miliónov eur, ktoré sa zameriavajú na zlepšenie vzdelávacej infraštruktúry, rekonštrukciu komunikácií a strategické inovácií. Medzi podporenými projektmi sú aj modernizácie škôl a podpora športovej infraštruktúry. Realizácia je naplánovaná na roky 2025 až 2027.

slovakia

left justify in out

Rada partnerstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nedávno schválila množstvo projektov, ktoré budú financované desiatkami miliónov eur. V rámci tejto iniciatívy bolo podporených 156 projektov zameraných na rôzne oblasti, vrátane vzdelávania, dopravy a strategických inovácií.

Celkový objem schválených projektov už presiahol 222 miliónov eur, pričom do regiónov sa má prerozdeliť ďalších 72 miliónov eur.

Jednou z hlavných oblastí podpory je vzdelávanie, keď Rada partnerstva schválila 31 projektov regionálnych škôl v hodnote 41 miliónov eur. V kombinácii s dofinancovaním zo štátneho rozpočtu a spolufinancovaním žiadateľov ide o celkovú sumu 48 miliónov eur.

Projekty sa týkajú zlepšenia vzdelávacej infraštruktúry na 11 stredných a 20 základných školách v mestách ako Prešov, Poprad, Humenné, a Bardejov. Základné školy sa zameriavajú na výstavbu a rekonštrukciu športovej infraštruktúry, pričom medzi podporené školy patrí aj viacero v oblastiach Levoča, Bardejov a Vranov nad Topľou.

Rada tiež schválila dva kľúčové projekty zamerané na strategické inovácie v hodnote 6,8 milióna eur. Tieto projekty sa týkajú transformácie Inovačného partnerského centra na Regionálnu inovačnú autoritu PSK a vybudovania Analyticko-strategickej jednotky na podporu inovačného ekosystému.

S dofinancovaním zo štátneho rozpočtu sa na podporu inovácií v kraji celkovo vynaloží 8 miliónov eur. V oblasti kultúry sa plánuje obnova Grófskeho parku pri Dessewffyovskom kaštieli v Hanušovciach nad Topľou za pol milióna eur.

V rámci projektov rekonštrukcie miestnych komunikácií získalo podporu 24 žiadateľov, ktorí rozdelia 9 miliónov eur. Navyše, z iných opatrení bude presunutých ďalších 5 miliónov eur na tieto účely.

Plánujú sa aj nové cestné investičné akcie v celkovej výške necelých 10 miliónov eur, pričom sa zamerajú na modernizáciu ciest tretej triedy a budovanie okružných križovatiek.

Realizácia týchto projektov je plánovaná v horizonte rokov 2025 až 2027, čím sa očakáva zlepšenie infraštruktúry a kvality života obyvateľov v Prešovskom kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Prešovský samosprávny kraj, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies