Maloobchodné tržby v auguste stagnujú, hypermarkety zaznamenali pokles

NETKY.SK • 7 Október 2024, 12:43 • 2 min
Maloobchodné tržby v auguste stagnujú, hypermarkety zaznamenali pokles

BRATISLAVA - V auguste 2024 sa tržby maloobchodu na Slovensku zvýšili len mierne, medziročne o 0,7 %, pričom najvýznamnejšia zložka – hyper- a supermarkety – evidovala pokles tržieb o 0,5 %. Zatiaľ čo e-shopy a špecializované obchody s textilom či drogériou zaznamenali rast, väčšina maloobchodných segmentov, vrátane pohonných hmôt a kultúrnych tovarov, zaznamenala medziročný pokles. Celkové tržby za prvých osem mesiacov roku 2024 vzrástli o 3,6 %.

slovakia

left justify in out

Predajcovia maloobchodu dosiahli v auguste 2024 medziročne vyššie tržby, ale už len o 0,7 %. Bol to druhý najnižší rast v stálych cenách v porovnaní mesiacov tomto roka, a to napriek nízkej porovnávacej základni v minulom roku, kedy prepočet do stálych cien ovplyvňovala vysoká inflácia.

Medziročne vyššie tržby v stálych cenách dosiahli len 4 z 9 zložiek maloobchodu. Výsledok celého odvetvia najvýraznejšie potiahol zásielkový predaj (predaj mimo predajní, stánkov a trhov s medziročným nárastom tržieb o viac ako pätinu.)

Tento segment bol ovplyvnený aj zmenou štruktúry a počtu podnikov zaradených do tejto kategórie. Darilo sa aj špecializovaným predajniam, napríklad obuvi, textilu, drogériám či lekárňam (špecializovaný predaj ostatného tovaru), kde tržby medziročne vzrástli o 7 % a špecializovaným predajniam potravín, nápojov a tabaku, ktorým tržby vzrástli dokonca dvojciferným tempom.

Po troch mesiacoch medziročných poklesov vzrástli tržby aj v špecializovanom predaji zariadení pre IKT, a to o 2,1 %.

Naopak, v porovnaní s minulým rokom sa znížili tržby v podielovo najvýznamnejšej zložke maloobchodu – hyper- a supermarketoch (nešpecializované predajne), a to o pol percenta. Pokles tržieb naďalej evidoval predaj pohonných hmôt, táto zložka maloobchodu bola poznačená štrukturálnou zmenou spravodajských jednotiek.

Tržby klesli aj špecializovaným predajniam tovaru pre kultúru a rekreáciu (kníhkupectvá, športové potreby, hračkárstva) o 6,2 % a tiež špecializovaným predajniam s tovarom pre domácnosť (hobymarkety, predajne s nábytkom a spotrebnou elektronikou) o 3,8 %.

Zdroj: ŠÚ SR

Medziročný vývoj ostatných zložiek obchodu v auguste 2024

Z ostatných zložiek vnútorného obchodu evidovalo medziročný nárast tržieb len ubytovanie, a to o 3 %. Tržby ostatných segmentov poklesli, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 1,5 %, vo veľkoobchode o 4,2 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 5,4 %. 

Medzimesačný vývoj v auguste 2024 v porovnaní s júlom 2024

Tržby po sezónnom očistení v auguste medzimesačne rástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 7,1 % a v ubytovaní o 11,3 %. Poklesli vo veľkoobchode o 0,1 %, v maloobchode o 1 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,5 %.

Zdroj: ŠÚ SR

Súhrnný vývoj za rok 2024

V súhrne za 8 mesiacov roka 2024 tržby medziročne rástli v maloobchode o 3,6 %, v ubytovaní o 1,5 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,9 %. Pokles tržieb zaznamenal predaj a oprava motorových vozidiel o 1,2 % a veľkoobchod o 3,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies