Slovensko podporuje Ukrajinu na ceste do EÚ a plánuje pomoc pri jej obnove

NETKY.SK • 7 Október 2024, 13:42 • 2 min
Slovensko podporuje Ukrajinu na ceste do EÚ a plánuje pomoc pri jej obnove

UŽHOROD - Slovenský premiér Robert Fico potvrdil bezpodmienečnú podporu vstupu Ukrajiny do EÚ počas rokovania so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom. Fico vyzdvihol dôležitosť spolupráce pri obnove Ukrajiny a zabezpečení kvalitného a spravodlivého mieru v regióne, pričom Slovensko plánuje poskytnúť konkrétnu expertízu a ďalší balík humanitárnej a vojenskej pomoci.

slovakia

left justify in out

Slovensko bezpodmienečne podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie (EÚ) a pri jej integračnom procese jej nebude klásť žiadne prekážky.

Tento záväzok potvrdil slovenský premiér Robert Fico počas svojho príhovoru pred rokovaním spoločnej ukrajinsko-slovenskej vlády pri Užhorode. Predseda ukrajinskej vlády Denys Šmyhaľ ocenil slovenskú ochotu poskytovať pomoc a zdieľať skúsenosti s integračným procesom Ukrajiny.

Fico zdôraznil, že ďalší členský štát EÚ na východnej hranici prinesie prospech nielen Slovensku, ale aj Ukrajine. Uviedol, že krajiny s odlišnou históriou a kultúrou sa musia v rámci EÚ zjednotiť, aby vytvorili protiváhu návrhom, ktoré nemusia byť prospešné pre celú Úniu.

Podľa Fica však existujú krajiny, ktoré sa snažia zbrzdiť proces prístupu Ukrajiny, a preto Slovensko ponúka konkrétnu expertízu a podporu.

Premiér Fico tiež oznámil, že Slovensko sa zúčastní na všetkých mierových konferenciách zameraných na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. Vyzval na kvalitný a spravodlivý mier, ktorý zabezpečí bezpečnostné záruky pre Ukrajinu a rešpektovanie jej suverenity a územnej integrity.

Na stretnutí sa má diskutovať aj o mierovom pláne ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Fico upozornil na dôležitosť rozvoja pohraničných regiónov, ktorý má pozitívny dopad na obidve strany hranice a je kľúčový pre celkový rozvoj vzťahov. Slovensko má silný záujem zapojiť sa do obnovy Ukrajiny, a to nielen z ekonomických dôvodov, ale aj preto, že môže prispieť v určitých oblastiach. Rámcový program účasti Slovenska na obnove Ukrajiny bol už schválený vládou.

Slovensko sa chystá pripraviť ďalší balík humanitárnej pomoci a 14. balík vojenskej pomoci, zameraný na nesmrtiacu pomoc. Fico tiež plánuje navrhnúť systémové riešenie v oblasti energetickej pomoci na najbližšom samite EÚ.

Zdôraznil, že zodpovednosť za energetickú pomoc by nemala ležať len na Slovensku a Ukrajine, ale mala by byť súčasťou jednotného energetického trhu EÚ.

Šmyhaľ vyjadril presvedčenie, že stretnutie so slovenskou vládou bude efektívne a prinesie konkrétne výsledky, ktoré posilnia vzťahy medzi oboma krajinami a zabezpečia mier a stabilitu.

Uviedol, že Slovensko a Ukrajina sú naladené na hľadanie spoločných riešení a plánovanie nových projektov. Fico taktiež ubezpečil Šmyháľa, že na Slovensku bude vždy vítaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: slovoidilo.ua
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies