V slovenských lesoch číha nebezpečenstvo: Pri hubárčení môžete naraziť na starú muníciu alebo nebezpečnú zver

NETKY.SK • 7 Október 2024, 15:35 • 2 min
V slovenských lesoch číha nebezpečenstvo: Pri hubárčení môžete naraziť na starú muníciu alebo nebezpečnú zver

BRATISLAVA - Príjemná prechádzka lesom spojená so zberom húb sa môže zmeniť na nebezpečný zážitok. V slovenských lesoch sa stále nachádzajú nevybuchnuté zvyšky vojenskej munície z obdobia druhej svetovej vojny a stret s divou zverou, ako napríklad s medveďom, môže mať tragické následky. Prečítajte si, ako sa chrániť a na čo si dávať pozor, aby váš výlet do prírody neohrozil zdravie ani život.

slovakia

left justify in out

Jeseň je obdobím, kedy lesy po celom Slovensku zaplavia vášniví hubári v snahe nájsť bohatú úrodu hríbov a iných lesných plodov. To, čo sa na prvý pohľad zdá ako nevinná prechádzka do prírody, však môže niesť so sebou nečakané riziká.

Polícia preto upozorňuje všetkých návštevníkov lesa, aby dbali na opatrnosť a dodržiavali niekoľko dôležitých zásad. Nájdenie starej munície či stret s divou zverou môže mať tragické následky.

Zdroj: freepik.com

Staré povojnové míny: Nebezpečenstvo, ktoré stále číha v lesoch

Hoci od ukončenia druhej svetovej vojny uplynulo už 80 rokov, slovenské lesy môžu stále skrývať pozostatky vojnovej munície. Stáva sa, že turisti alebo hubári počas svojich potuliek prírodou natrafia na kovové predmety pripomínajúce staré míny alebo delostrelecké náboje.

Takýto nález môže pôsobiť neškodne, no neodborná manipulácia s ním môže spôsobiť tragédiu. Najnovší prípad, ktorý polícia eviduje, sa odohral minulý týždeň v Slanských vrchoch pri obci Cabov v okrese Vranov nad Topľou.

Hubárka objavila v lesnom poraste neznámy kovový predmet a okamžite kontaktovala políciu. Pyrotechnik po príchode potvrdil, že ide o delostreleckú mínu z druhej svetovej vojny.

Polícia preto dôrazne varuje, aby občania pri náleze takejto munície v žiadnom prípade s ňou nemanipulovali, ale okamžite zavolali na tiesňovú linku 158. Miesto je potrebné označiť, aby ho bolo možné po príchode pyrotechnika ľahko identifikovať.

Zároveň je nutné udržiavať bezpečnú vzdialenosť, aby nedošlo k nechcenému výbuchu. Takéto nálezy môžu byť nestabilné a potenciálne životu nebezpečné, najmä ak sú poškodené alebo zhrdzavené.

Zdroj: freepik.com

Stret so zverou: Ako predchádzať tragédiám

Okrem starých mín sa v slovenských lesoch zvyšuje aj riziko stretu s divou zverou. Svedčí o tom tragický incident z konca minulého týždňa v Nízkych Tatrách. V katastrálnom území obce Hybe (okres Liptovský Mikuláš) napadol medveď hnedý 63-ročného muža, ktorý sa pohyboval v hustom lesnom poraste mimo turistických chodníkov počas zberu húb. Muž, žiaľ, zraneniam podľahol.

Preto polícia odporúča, aby sa hubári, pokiaľ je to možné, vyhýbali miestam, kde bol v minulosti zaznamenaný výskyt nebezpečnej zveri, a aby sa riadili informáciami miestnych obcí, ktoré v prípade zvýšeného rizika pohybu divokých zvierat vyhlasujú mimoriadne situácie.

Pohyb v lese je najbezpečnejší za denného svetla a po vyznačených turistických chodníkoch. Pri potulkách prírodou by sa mali hubári pohybovať v skupinách a nosiť so sebou prostriedky na odstrašenie zvierat, ako napríklad zvončeky či spreje proti medveďom.

Ak náhodou zbadáte medveďa, zachovajte pokoj a čo najskôr sa pomaly vzdiaľte. V žiadnom prípade sa k nemu nepribližujte ani sa nesnažte utekať, čo by mohlo vyvolať jeho útočnú reakciu. Ak ste v bezpečnej vzdialenosti, okamžite informujte políciu, ktorá zmobilizuje zásahový tím pre medveďa hnedého.

Dôležité je nechať zver v kľude a nespôsobovať jej stres.

Zdroj: freepik.com

Opatrnosť nadovšetko: Od jedovatých húb po nástrahy prírody

Hubárčenie by malo byť predovšetkým príjemným relaxom. Pred odchodom do lesa si však overte svoje znalosti o druhoch húb a o rizikách, ktoré lesy môžu skrývať. Konzumácia jedovatých húb každoročne spôsobuje vážne zdravotné komplikácie, ba dokonca aj úmrtia.

Ak si nie ste istí, či poznáte jedlé druhy húb, radšej sa vyberte do lesa s osobou, ktorá sa v tejto oblasti vyzná. Nesprávna identifikácia môže viesť k fatálnym dôsledkom.

Pamätajte tiež na ďalšie riziká ako pád zo strmých svahov, nehody spôsobené šmykľavým terénom alebo nepredvídateľné zmeny počasia. Ochrana vášho života a zdravia je prvoradá, preto sa pri každej lesnej prechádzke riaďte týmito základnými pravidlami:

  • Nikdy sa nevydávajte do lesa sami, pokiaľ nepoznáte terén a neviete predvídať možné riziká.
  • Vždy oznámte svojim blízkym, kam sa chystáte, a informujte ich o približnom čase návratu.
  • Majte so sebou dostatočné zásoby vody a jedla, vhodnú výbavu a mobilný telefón s dostatočnou batériou.

Zdroj: freepik.com

Dodržiavaním týchto odporúčaní môžete minimalizovať riziká spojené s hubárčením a prežiť príjemný deň v lese bez neželaných incidentov.

Opäť platí: opatrnosť a predvídavosť sú vašimi najlepšími spoločníkmi pri potulkách prírodou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies