Minister Taraba zrušil súhlas so zámerom výstavby Centra cirkulárnej ekonomiky Šaľa: Nové posúdenie vplyvov na životné prostredie na obzore

NETKY.SK • 7 Október 2024, 18:00 • 2 min
Minister Taraba zrušil súhlas so zámerom výstavby Centra cirkulárnej ekonomiky Šaľa: Nové posúdenie vplyvov na životné prostredie na obzore

ŠAĽA - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zrušil pôvodné súhlasné stanovisko k prevádzke Centra cirkulárnej ekonomiky v Šali. Týmto krokom sa návrh na vybudovanie zariadenia na spracovanie komunálnych a priemyselných odpadov vracia na nové prejednanie. Taraba zdôraznil potrebu zapojenia verejnosti do procesu EIA a vyjadrenia alternatívnych riešení, ktoré sú kľúčové pre ochranu životného prostredia a konkurencieschopnosť Slovenska v súlade s európskou legislatívou.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba zrušil v rozkladovom konaní pôvodný, prvostupňový súhlasný výrok záverečného stanoviska z 13. januára 2023 z posudzovania vplyvov na životné prostredie prevádzky Centra cirkulárnej ekonomiky Šaľa.

Posúdenie zámeru vybudovať prevádzku na prijímanie, dotrieďovanie a upravovanie komunálnych aj priemyselných odpadov sa tak vráti na nové prejednanie a rozhodnutie. 

Podľa vicepremiéra a ministra životného prostredia stále platí, že Slovensko urgentne potrebuje približne 3 vysokokapacitné moderné spaľovne odpadov, a to aj vzhľadom na európsku legislatívu, podľa ktorej nebude možné po roku 2035 skládkovať viac ako 10 % komunálnych odpadov.

"Proces schvaľovania však nemôže vylučovať vyjadrenia a zásadné pripomienky verejnosti a po preštudovaní celého prípadu som nadobudol dojem, že v žiadosti o posudzovaní vplyvov na životné prostredie nebol obyvateľstvu predstavený aj relevantný, náhradný variant, ku ktorému by sa dalo vyjadrovať," vysvetlil Taraba.

Ministerstvo životného prostredia SR sa v odvolacom (rozkladovom) konaní detailne zaoberalo každým doručeným odvolaním, tzv. rozkladom. V odvolacom konaní odporučila rozkladová komisia ministrovi stotožniť sa s mnohými námietkami podávateľov rozkladov, ktoré namietali, že nebola splnená podmienka variantnosti riešenia.

Navrhovateľ fakticky neponúkol dve rozdielne alternatívy, ktoré by vôbec mohli mať odlišný vplyv na životné prostredie.

"Chcem ubezpečiť celú verejnosť, že pod mojím vedením bude ministerstvo nielen otvorené tomu, aby sa moderným technológiám v priemysle na Slovensku darilo, nielen že budeme v Bruseli hlasovať za elimináciu rôznych noriem, ktoré ničia konkurencieschopnosť a neprinášajú nič životnému prostrediu, ale rovnako tak budeme tvrdo dohliadať na to, aby verejnosť nebola ignorovaná pri posudzovaní ich oprávnených námietok v procesoch EIA," zdôraznil Taraba.

Celý proces posúdenia zámeru sa tak začne odznova. Vicepremiér posiela rovnako povzbudivý odkaz aj obyvateľom do Šurian, kde sa hovorí o výstavbe baterkárne.

"Ubezpečujem verejnosť, že bude mať garantované svoje práva v procese EIA. Preto ak ministerstvo dostane podnet od investora na začatie procesu posúdenia vplyvov na životné prostredie, tak sa ním bude veľmi kvalifikovane zaoberať. Nateraz však všetky otázky ohľadom baterkárne treba adresovať na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré túto investíciu na Slovensko pritiahlo," uzavrel Taraba.

Zámer vybudovať Centrum cirkulárnej ekonomiky (CCE) Šaľa predložila ministerstvu na posúdenie spoločnosť ewia a.s ešte v roku 2019. Prevádzka mala byť umiestnená na území mesta Šaľa, v obci Močenok.

Na zariadení sa plánovalo zhodnocovať komunálny a priemyselný odpad s predpokladanou kapacitou maximálne 130 000 ton/rok. Príslušný odbor ministerstva vydal ešte počas Budajovho pôsobenia na envirorezorte k činnosti súhlasné záverečné stanovisko, voči ktorému však bolo podaných celkovo 54 odvolaní, tzv. rozkladov.

V odvolacom konaní už musel rozhodnúť nový šéf envirorezortu Tomáš Taraba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŽP SR, Foto: FB/Ministerstvo životného prostredia SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies