Slovensko plánuje pokračovanie v konzultáciách s Ukrajinou: Pripravuje sa na nový mierový samit

NETKY.SK • 7 Október 2024, 15:51 • 2 min
Slovensko plánuje pokračovanie v konzultáciách s Ukrajinou: Pripravuje sa na nový mierový samit

UŽHOROD - Vláda Slovenskej republiky, vedená premiérom Robertom Ficom, pozýva ukrajinskú vládu na ďalšie medzivládne stretnutie, ktoré sa má uskutočniť v januári alebo februári budúceho roka. Fico zdôraznil, že Slovensko je pripravené ponúknuť pohostinnosť pre nižšie úrovne rokovaní súvisiacich s veľkým mierovým samitom, a zameriava sa na podporu ukrajinských študentov a spoluprácu v oblasti vzdelávania.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky sa zameriava na pokračovanie v medzivládnych konzultáciách s Ukrajinou. Po spoločnom rokovaní pri Užhorode, vedenom premiérom Robertom Ficom, bola Ukrajina pozvaná na ďalšie stretnutie, ktoré sa plánuje uskutočniť v januári alebo februári budúceho roka.

Fico vyjadril podporu každému plánu, ktorý by mohol prispieť k dosiahnutiu mieru na Ukrajine.

"Ak by súčasťou veľkého mierového samitu, ktorý má byť v určitom okamihu, mali byť stretnutia na nižšej úrovni, ponúkam slovenskú pohostinnosť. Slovensko bude pri takejto príležitosti nešetriť zdrojmi ani energiou a urobí všetko pre to, aby prípadná konferencia bola maximálne úspešná," uviedol Fico.

Týmto spôsobom Slovensko zdôrazňuje svoju ochotu stať sa aktívnym účastníkom v procese mierového rokovania.

Na rokovaní sa zúčastnili aj ministri vnútra, školstva a pôdohospodárstva oboch krajín, ktorí podpísali niekoľko spoločných memoránd. Tieto dohody zahŕňajú implementáciu dohody o readmisii, ktorá má za cieľ zlepšiť proces návratu Ukrajincov domov.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vysvetlil, že ide o zdokonalenie algoritmu na návrat Ukrajincov a zefektívnenie tejto procedúry.

Okrem toho bolo podpísané memorandum o vzájomnom pochopení, ktoré predpokladá podporu ukrajinských študentov a učiteľov na Slovensku. Memorandum tiež zahrňuje priamu spoluprácu medzi vzdelávacími inštitúciami oboch krajín v oblasti inovačnej činnosti.

Ministri pôdohospodárstva sa zaviazali podporovať Ukrajinu v procese eurointegrácie, pričom sa zameriavajú najmä na legislatívu súvisiacu s európskymi štandardmi.

Tieto kroky naznačujú, že Slovensko má v úmysle naďalej posilňovať vzťahy s Ukrajinou a podporovať jej cestu k európskej integrácii, pričom sa snaží prispieť k stabilizácii regiónu v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Úrad vlády SR, Foto: tiscali.cz
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies