USA vynaložili rekordnú sumu na izraelskú vojnu v Gaze: Bidenova administratíva pod paľbou kritiky za bezpodmienečnú podporu

NETKY.SK • 8 Október 2024, 08:18 • 2 min
USA vynaložili rekordnú sumu na izraelskú vojnu v Gaze: Bidenova administratíva pod paľbou kritiky za bezpodmienečnú podporu

WASHINGTON - Spojené štáty poskytli rekordných 22,76 miliardy dolárov na podporu izraelskej vojny v Gaze a operácie proti Húsíom v Jemene, pričom väčšina tejto sumy smerovala na vojenskú pomoc Izraelu. Napriek narastajúcej kritike zo strany amerických predstaviteľov a ľudskoprávnych skupín pokračuje Bidenova administratíva v nepretržitom zásobovaní Izraela zbraňami, čo vyvoláva obavy z dopadu na civilistov v regióne.

slovakia

left justify in out

Podľa správy Watsonovho inštitútu Brownovej univerzity Spojené štáty vynaložili 22,76 miliardy dolárov na podporu izraelskej vojny v Gaze a na operácie proti Húsíom v Jemene.

Vojenská pomoc Izraelu vo výške 17,9 miliardy dolárov od začiatku vojny v Gaze pred rokom je podľa správy najvyššia ročná suma v histórii.

Bidenova administratíva sa po útokoch v októbri 2023 zaviazala bezpodmienečne podporovať Izrael a zabezpečila stabilné dodávky zbraní napriek nesúhlasu niektorých amerických predstaviteľov, zákonodarcov a mnohých ľudskoprávnych skupín, ktoré sa obávajú ničivého vplyvu izraelskej ofenzívy na civilistov v Gaze a teraz aj na Západnom brehu Jordánu a v Libanone.

Táto suma prevyšuje vojenskú pomoc USA svojmu spojencovi počas arabsko-izraelskej vojny v roku 1973 a po podpísaní historickej mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom.

Pre porovnanie, táto suma je približne štvornásobne vyššia ako suma, ktorú Izrael dostal v 80. rokoch počas vojny s Organizáciou pre oslobodenie Palestíny v Libanone, počas 15-ročnej okupácie Libanonu a vojny s Hizballáhom v roku 2006.

USA poskytli Izraelu od 7. októbra 2023 do septembra 2024 6,8 miliardy USD vo forme zahraničných vojenských finančných prostriedkov (FMF) alebo pomoci.

Okrem toho USA poskytli 4,5 miliardy dolárov na dodávky protiraketovej obrany a vynaložili 1 miliardu dolárov na posilnenie výroby izraelského delostrelectva. Izrael použil muníciu v rýchlom tempe a zasiahol Gazu a Libanon. Minulý týždeň tiež aktivoval svoju balistickú protiraketovú obranu, systém Arrow, aby zostrelil približne 180 rakiet vypálených Iránom.

Protestujúci proti izraelskej vojne v Gaze a predaju amerických zbraní Izraelu sa zhromaždili 24. júla 2024 vo Washingtone, DC, Spojené štáty americké.
Protestujúci proti izraelskej vojne v Gaze a predaju amerických zbraní Izraelu sa zhromaždili 24. júla 2024 vo Washingtone, DC, Spojené štáty americké.
Zdroj: EPA / Aaron Schwartz

Financovanie izraelskej vojny čoraz viac rozdeľuje Američanov kvôli rastúcemu počtu obetí z radov civilistov v Gaze a Libanone, pričom experti na zbrane poukazujú na muníciu financovanú USA, ktorú izraelská armáda pravdepodobne používa na zasahovanie stanových táborov a škôl.

V júli 12 bývalých predstaviteľov vlády USA varovalo, že dodávky zbraní z USA do Izraela spôsobujú, že sa krajina podieľa na ničení Gazy.

"Americké diplomatické krytie a nepretržitý prísun zbraní Izraelu zabezpečili našu nepopierateľnú spoluúčasť na zabíjaní a násilnom vyhladovaní obliehaného palestínskeho obyvateľstva v Gaze," uviedli v spoločnom vyhlásení predstavitelia, vrátane bývalých členov amerického ministerstva zahraničných vecí a armády.

Biden síce občas vyjadril znepokojenie nad postupom Izraela vo vojne a v máji nakrátko pozastavil prísun niektorých ťažkých bômb, ale pevne podporil izraelské vojnové úsilie a odmietol klásť podmienky na vojenskú pomoc USA.

"Žiadna administratíva nepomohla Izraelu viac ako ja," povedal americký prezident 4. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Middle East Eye, Foto: Reuters / Amir Cohen
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies