Trump označuje 7. október za "najtemnejší deň" a obviňuje Bidenovu administratívu zo slabosti v boji proti Hamasu + VIDEO

NETKY.SK • 8 Október 2024, 09:05 • 2 min
Trump označuje 7. október za "najtemnejší deň" a obviňuje Bidenovu administratívu zo slabosti v boji proti Hamasu + VIDEO

MIAMI - Donald Trump si v pondelok v Miami pripomenul prvé výročie teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra, ktoré označil za "jeden z najtemnejších dní v histórii." Následne obvinil viceprezidentku Kamalu Harrisovú a prezidenta Joea Bidena zo slabosti, ktorá podľa neho prispela k útoku na Izrael. Trump tiež zdôraznil rastúcu protižidovskú nenávisť a snažil sa využiť vnútorné rozpory v Demokratickej strane voči podpore Izraela.

slovakia

left justify in out

Donald Trump si v pondelok večer vo svojom golfovom rezorte v Miami pripomenul prvé výročie teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra, ktoré označil za "jeden z najtemnejších dní v celej histórii", ale rýchlo túto udalosť zmenil na útok na Kamalu Harrisovú.

Zopakoval tiež svoje predchádzajúce tvrdenie, že k útoku na Izrael by nikdy nedošlo, keby bol stále v Bielom dome.

Republikánsky kandidát na prezidenta obvinil Harrisovú a Joea Bidena zo "slabosti", ktorá podľa neho dodala Hamasu sebavedomie na uskutočnenie útoku, a davu asi 300 priaznivcov, prevažne zo židovskej komunity, povedal, že za vlnu protiizraelských nálad, ktorá podľa neho zachvátila USA a celý svet, môže ich administratíva.

"Takmer rovnako šokujúci ako samotný 7. október je aj výbuch antisemitizmu, ktorého sme boli všetci svedkami po ňom," povedal.

"Protižidovská nenávisť sa vrátila... a to najmä v radoch Demokratickej strany. Republikánska strana sa touto strašnou chorobou nenakazila a nenakazí, kým budem vo vedení," dodal.

Útoky, pri ktorých zahynulo 1 200 ľudí a ďalších 250 ľudí vzal Hamas ako rukojemníkov, boli podľa neho "momentom v strašných dejinách".

Bývalý prezident Donald Trump sa v pondelok modlí v Ohel Chabad Lubavitch, mieste posledného odpočinku rabína Menachema Mendela Schneersa, v New Yorku spolu s rodinou Edana Alexandra, ktorý bol zajatý ako rukojemník počas útokov Hamasu 7. októbra.
Bývalý prezident Donald Trump sa v pondelok modlí v Ohel Chabad Lubavitch, mieste posledného odpočinku rabína Menachema Mendela Schneersa, v New Yorku spolu s rodinou Edana Alexandra, ktorý bol zajatý ako rukojemník počas útokov Hamasu 7. októbra.
Zdroj: Getty Images / Michael M. Santiago

Trump sa v pondelok ráno stretol s členmi ortodoxnej židovskej komunity v New Yorku a navštívil hrob rabína Menachema Mendela Schneersona, vplyvného ortodoxného rabína, ktorý zomrel v roku 1994. Podľa predstaviteľov Trumpovej kampane sa mal potom Trump v pondelok večer zúčastniť na spomienkovom podujatí so židovskými predstaviteľmi, ktoré sa uskutoční 7. októbra.

Cieľom Hamasu je likvidácia Izraela a vytvorenie palestínskeho štátu. Izrael tvrdí, že cieľom vojny v Gaze je zlikvidovať Hamas.

Vojna odhalila rozpory v Demokratickej strane v súvislosti s podporou Izraela zo strany Bidenovej a Harrisovej administratívy. Tieto rozpory sú obzvlášť výrazné medzi mladými voličmi, ktorí sú pre demokratov kľúčovým voličským blokom a ktorí častejšie ako starší voliči vyjadrujú sympatie palestínskemu ľudu. Podľa Pew Research Center voliči vo veku 18 - 29 rokov tiež menej podporujú americkú vojenskú pomoc Izraelu.

Trump sa snažil využiť toto napätie v strane svojho súpera a nedávno povedal, že každý židovský volič, ktorý podporuje demokratov, je "hlupák". Tieto poznámky vyvolali širokú kritiku zo strany židovských organizácií naprieč ideologickým spektrom.

V pondelok pokračoval v zdôrazňovaní tohto posolstva v rozhovore s rozhlasovým moderátorom Hughom Hewittom. "Urobil som pre Izrael viac ako ktokoľvek iný, urobil som pre židovský národ viac ako ktokoľvek iný a nie je to recipročné, ako sa hovorí," povedal Trump.

Neskôr v pondelok Trump vystúpil v Miami na podujatí na počesť obetí útoku zo 7. októbra. V prejave k sále plnej priaznivcov po slávnostnom zapálení sviečok Trump označil útok militantov vedených hnutím Hamas za "útok na ľudstvo ako také".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NPR, The Guardian, Foto: Politico / AP / Alex Brandon
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies