Banskobystrický kraj varuje: Nízka zaočkovanosť zvyšuje riziko rakoviny, potrebné sú efektívnejšie preventívne opatrenia

NETKY.SK • 8 Október 2024, 09:21 • 2 min
Banskobystrický kraj varuje: Nízka zaočkovanosť zvyšuje riziko rakoviny, potrebné sú efektívnejšie preventívne opatrenia

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický kraj patrí medzi regióny s najvyššou úmrtnosťou na rakovinu na Slovensku. Odborníci vyzývajú na zvýšenie prevencie, vrátane očkovania proti HPV, ktoré dosahuje len 35,3 percenta. Zlepšenie osvety a prístupu k očkovaniu by mohlo pomôcť znížiť výskyt nádorových ochorení v kraji.

slovakia

left justify in out

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) patrí medzi regióny s najvyššou úmrtnosťou na nádorové ochorenia na Slovensku. Na zlepšenie situácie vyzvala počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová.

Kľúčovú úlohu zohráva podľa nej prevencia, ku ktorej patrí aj očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktoré môže významne znížiť riziko vzniku rakoviny.

Slovensko sa zaviazalo zvýšiť mieru zaočkovanosti dievčat na 90 percent a zvýšiť pokrytie aj u chlapcov vo veku 12 až 14 rokov. HPV vakcína je overeným spôsobom prevencie rakoviny krčka maternice a ďalších onkologických ochorení.

"Je dôležité, aby rodičia chápali, že očkovanie nie je len ochrana pred vírusom, ale aj spôsob, ako zabezpečiť, aby ich deti boli chránené pred rakovinou v dospelosti," upozornila Prokopová.

V rámci Slovenska je očkovanie proti HPV v BBSK na úrovni 35,3 percenta, pričom u 12-ročných chlapcov dosahuje len 25,6 percenta. Celková miera zaočkovanosti aspoň jednou dávkou vakcíny dosiahla u dievčat 45,3 percenta.

Kraj má zároveň druhú najvyššiu úmrtnosť žien na rakovinu krčka maternice, čím sa zvyšuje potreba efektívnejších preventívnych opatrení aj u mužov.

Podľa krajskej odborníčky pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Andrey Černianskej sa situácia v jednotlivých okresoch BBSK líši. Okresy Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica patria medzi tie s najvyššou mierou očkovania na Slovensku. Naopak, Lučenec a Veľký Krtíš majú jednu z najnižších zaočkovaností v rámci krajiny.

Z hľadiska poradia krajov je BBSK až na štvrtom mieste v očkovaní proti HPV, pred ním sú Bratislavský, Trenčiansky a Žilinský kraj.

Podľa odborníkov môže zlepšeniu situácie v Banskobystrickom kraji pomôcť intenzívnejšia spolupráca kľúčových aktérov v regióne, posilnenie administratívnej podpory v ambulanciách pediatrov a zvýšenie prístupu k osvetovým aktivitám v odľahlých mestách a obciach.

Tieto kroky by mohli prispieť nielen k dosiahnutiu cieľa zvýšenia zaočkovanosti, ale aj k celkovému zlepšeniu prevencie nádorových ochorení v kraji.

"Je potrebné, aby sme intenzívne pracovali na zvýšení informovanosti a prístupu k očkovaniu, pretože práve prevencia je kľúčom k zníženiu výskytu rakoviny," uzatvára Prokopová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BBSK, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies