Napätie v regióne narastá: Izrael ostreľuje južný Libanon po raketových útokoch Hizballáhu na Haifu + VIDEÁ

NETKY.SK • 8 Október 2024, 10:08 • 2 min
Napätie v regióne narastá: Izrael ostreľuje južný Libanon po raketových útokoch Hizballáhu na Haifu + VIDEÁ

Izrael rozšíril svoje útoky na južný Libanon a bombardoval predmestia Beirútu po sérii raketových útokov libanonskej ozbrojenej skupiny Hizballáh na severný Izrael, vrátane mesta Haifa. Izraelská armáda uviedla, že počas jedného z útokov uskutočnila 120 úderov na pozície Hizballáhu za jednu hodinu, pričom pri predchádzajúcom útoku zahynulo najmenej 10 libanonských hasičov. Situácia sa vyostruje, keď Hizballáh pokračuje v raketových útokoch a Izrael plánuje nové operácie pozdĺž južného pobrežia Libanonu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Izrael rozšíril útoky na južný Libanon a ostreľoval južné predmestia hlavného mesta Bejrút, keďže libanonská ozbrojená skupina Hizballáh sa prihlásila k sérii raketových útokov na severný Izrael vrátane mesta Haifa.

Izraelská armáda uviedla, že v pondelok uskutočnila 120 úderov na pozície Hizballáhu v južnom Libanone "v priebehu jednej hodiny". Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva pri predchádzajúcom útoku na obecnú budovu neďaleko mesta Bint Jbeil zahynulo najmenej 10 libanonských hasičov, čo je posledný z desiatok prvých záchranárov, ktorí zahynuli v posledných týždňoch.

Izraelská armáda uviedla, že vyšetruje, ako je možné, že jej protivzdušná obrana nezachytila rakety. Hizballáh uviedol, že sa zameral na vojenskú základňu južne od Haify.

Ďalšia osoba utrpela zranenia pri raketovom útoku na mesto Tiberias, ktoré sa nachádza na východe na brehu Galilejského jazera.

Jedna raketa zasiahla kruhový objazd v blízkosti supermarketu a niekoľko obytných domov vo východnej Haife
Jedna raketa zasiahla kruhový objazd v blízkosti supermarketu a niekoľko obytných domov vo východnej Haife
Zdroj: Getty Images

Izraelské vojenské lietadlá medzitým uskutočnili novú sériu náletov na libanonské hlavné mesto Bejrút, pričom podľa armády zasiahli ciele Hizballáhu.

Izrael tiež uviedol, že čoskoro začne operácie na južnom pobreží Libanonu a vyzval obyvateľov, aby sa zdržiavali mimo pláží a mora v 60-kilometrovom úseku pozdĺž Stredozemného mora.

Hizballáh uviedol, že podnikol sériu raketových útokov na severný Izrael vrátane útokov na prístavné mesto Haifa "veľkou raketovou salvou" a na izraelské vojenské pozície. Neskôr skupina uviedla, že ďalšou sériou rakiet zasiahla oblasti severne od Haify.

Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že od 17:00 (14:00 GMT) prešlo z Libanonu na izraelské územie približne 135 rakiet vystrelených Hizballáhom.

Izraelská záchranná služba Magen David Adom (MDA) uviedla, že ošetrila 13-ročného chlapca v stredne ťažkom stave so zraneniami hlavy spôsobenými črepinami, ako aj 22-ročného muža v stredne ťažkom stave so zranením spôsobeným výbuchom a zranením hlavy po páde z okna.

MDA tiež informovala, že po samostatnom raketovom útoku na mesto Tiberias, ktoré sa nachádza približne 50 km východne, bol vo vážnom, ale stabilizovanom stave muž vo veku 20 rokov, ktorý utrpel zranenia hrudníka a brucha spôsobené črepinami.

IDF uviedla, že v čase útoku v Haife bolo identifikovaných približne 15 striel, ktoré prešli z Libanonu. Dodala, že niektoré boli zachytené, zatiaľ čo iné dopadli v oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, BBC, Foto: Reuters / Shir Torem
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies