Slovenskí vojaci úspešne evakuovali občanov z Libanonu a doručili humanitárnu pomoc

NETKY.SK • 8 Október 2024, 10:51 • 2 min
Slovenskí vojaci úspešne evakuovali občanov z Libanonu a doručili humanitárnu pomoc

BRATISLAVA - ecelá dvadsiatka slovenských vojakov Vzdušných síl a Síl pre špeciálne operácie sa počas víkendu podieľala na evakuácii takmer stovky občanov z Libanonu pomocou lietadla C-27J Spartan. V rámci štyroch letov, v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, evakuovali ľudí z 12 krajín a zároveň doručili viac ako dve tony potravín a zdravotníckeho materiálu ako humanitárnu pomoc.

slovakia

left justify in out

Necelá dvadsiatka slovenských vojakov Vzdušných síl a Síl pre špeciálne operácie spolu s lietadlom C-27J Spartan sa počas víkendu podieľala na evakuácii ľudí z Libanonu.

"Našou úlohou je plniť prepravné úlohy najmä tam, kde bežné dopravné lietadlá pôsobiť nemôžu. Ako sme opäť ukázali, sme pripravení poskytnúť naše schopnosti všade kde treba pomôcť," uviedol po návrate kapitán lietadla Spartan.

Počas štyroch letov, v úzkej spolupráci so zložkami ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a letky ministerstva vnútra, slovenskí vojaci evakuovali z letiska v libanonskom Bejrúte takmer stovku občanov 12 krajín.

Najnebezpečnejšiu časť trasy priamo v libanonskom vzdušnom priestore, tak absolvovali na palube vojenského špeciálu, aby na nasledujúci let mohli využiť štandardné, civilné dopravné lietadlá.

Do Libanonu zároveň dopravili viac ako dve tony potravín a zdravotníckeho materiálu vo forme humanitárnej pomoci.

Naši vojaci tak opäť potvrdili, že sú strategickou rezervou štátu pripravenou takmer okamžite zasiahnuť na pomoc občanom v núdzi, bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť, či sa jedná o vojenské alebo nevojenské ohrozenie.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: OS SR, Foto: FB/Ozbrojené sily Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies