Nový trojrozmerný model DNA od Slovenskej akadémie vied: Revolúcia vo výskume a vzdelávaní

NETKY.SK • 8 Október 2024, 11:16 • 2 min
Nový trojrozmerný model DNA od Slovenskej akadémie vied: Revolúcia vo výskume a vzdelávaní

BRATISLAVA - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli inovatívny trojrozmerný elastický model molekuly DNA, ktorý môže zásadne zlepšiť naše porozumenie vzťahov medzi jej štruktúrou a biologickými funkciami. Tento model, ktorý je interaktívny a fyzicky uchopiteľný, sa má stať cenným nástrojom pre školy a vedcov. SAV už podala slovenskú prioritnú patentovú prihlášku na tento unikátny model, ktorý prekonáva mnohé existujúce nedostatky iných 3D modelov DNA.

slovakia

left justify in out

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) vyvinuli revolučný trojrozmerný elastický model molekuly DNA, ktorý môže významne prispieť k pochopeniu vzťahov medzi štruktúrou, mechanickými vlastnosťami a biologickými funkciami tejto zásadnej biomolekuly.

Tento inovatívny model, ako informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková, sa môže stať cennou pomôckou nielen pre výskum, ale aj pre vzdelávanie.

Dušan Račko z Ústavu polymérov SAV uviedol, že model je interaktívny a zábavný, pričom ho možno fyzicky uchopiť a preskúmať, čo ho robí skvelým učebným nástrojom pre školy. Rovnako pozval potenciálnych partnerov na spoluprácu a licencovanie s cieľom prispieť k uvedeniu elastického modelu do praktického života.

V súčasnosti existuje mnoho trojrozmerných modelov DNA, avšak väčšina z nich má významné nedostatky. Račko upozornil, že mnohé modely nesprávne zobrazujú štruktúru DNA, často ju prezentujú ako ľavotočivú, pričom v skutočnosti je pravotočivá.

Navyše, nesprávne zobrazenie striedania hlavného a vedľajšieho závitu alebo nesprávny počet báz môže viesť k nepresnostiam vo vzdelávaní a výskume.

Nový elastický model DNA od SAV tieto nevýhody odstraňuje a umožňuje presne demonštrovať rôzne priestorové a mechanické vlastnosti molekuly DNA. SAV už podala slovenskú prioritnú patentovú prihlášku na tento model, čo naznačuje jeho potenciál pre budúce aplikácie vo vedeckých a vzdelávacích oblastiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Slovenská akadémia vied, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies