Bezpečné hubárčenie: Dôležité rady, ako si užiť jesennú sezónu bez nepríjemností

NETKY.SK • 8 Október 2024, 12:31 • 2 min
Bezpečné hubárčenie: Dôležité rady, ako si užiť jesennú sezónu bez nepríjemností

BRATISLAVA - Jesenné obdobie je pre vášnivých hubárov skvelým časom na zber húb, avšak dôležité je pamätať na bezpečnosť. Polícia ponúka užitočné rady, ako sa chrániť pred zrážkami so zverou, správne parkovať a vyhnúť sa nehodám, aby ste si mohli naplno vychutnať prírodu a bohatú úrodu húb.

slovakia

left justify in out

Jesenné obdobie sa na Slovensku neodmysliteľne spája s bohatou hubárskou sezónou. Skôr, než sa vyberiete na relax do prírody a za zbieraním húb, je dôležité si uvedomiť, že bezpečnosť je na prvom mieste.

Polícia upozorňuje na niekoľko zásadných rád, ktoré by mali dodržiavať všetci hubári, aby sa vyhli nepríjemným situáciám.

Zdroj: freepik.com

Pozor na zrážky so zverou

Množstvo vášnivých hubárov vyráža do lesa už v skorých ranných hodinách. V jesennom období však môže byť viditeľnosť znížená, a to najmä kvôli hmle a sychravému počasiu. Pri presune motorovým vozidlom sa preto vyhnite rýchlej jazde a buďte ostražití, obzvlášť pri okraji ciest v blízkosti lesov, kde sa zvyšuje riziko stretu so zverou.

Ak sa zrážke s divou zverou predsa len nevyhnete, zachovajte pokoj. Skontrolujte pasažierov, oblečte si reflexnú vestu a odstavte vozidlo na kraji vozovky. Je potrebné označiť miesto nehody výstražným trojuholníkom a privolať políciu, ktorá informuje príslušné poľovnícke združenie.

Nezabúdajte, že manipulácia so zrazenou zverou môže viesť k obvineniu z pytliactva.

Zdroj: freepik.com

Správne parkovanie

Keď dorazíte na miesto hubárčenia, dôležité je dodržiavať dopravné predpisy. Parkujte len na povolených miestach a vyhnite sa zastaveniu na verejnej a cestnej zeleni, pokiaľ to nie je výslovne povolené.

Nezabudnite, že vaše vozidlo nesmie brániť prejazdu iným vodičom, najmä v neprehľadných zákrutách alebo na vrcholoch stúpaní. Pri parkovaní sa uistite, že vaše auto nepredstavuje prekážku pre ostatných.

Zdroj: freepik.com

Opatrnosť pri opúšťaní vozidla

Pri opúšťaní vozidla si dávajte pozor na bezpečnosť. Otvárať dvere a vystupovať je povolené len v prípade, že to neohrozuje vás ani ostatných účastníkov premávky. Zvlášť v jesennom období, kedy môže pršať alebo byť hmlisto, nesprávne parkovanie a nepozorné vystupovanie z auta môže mať fatálne následky.

Po opustení vozidla ho nezabudnite uzamknúť a nikdy nenechávajte v ňom cennosti na viditeľných miestach, aby ste predišli krádeži.

Zdroj: freepik.com

Buďte obozretní

Pred odchodom do lesa a počas zbierania húb nezabúdajte na svoju bezpečnosť a dodržiavajte rady polície. Opatrnosť a zodpovedný prístup k hubárčeniu zabezpečia, že si pobyt v prírode vychutnáte bez zbytočných komplikácií.

Užite si jesenné dni plné čerstvého vzduchu a bohatých úlovkov húb, no nezabúdajte na to, že bezpečnosť je najdôležitejšia.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Prezídium Policajného zboru, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies