Vláda schválila 50 miliónov eur pre mestá a obce: Odpustí aj časť pôžičiek, chystá sa komunálna reforma +ViDEÁ

NETKY.SK • 8 Október 2024, 14:18 • 2 min
Vláda schválila 50 miliónov eur pre mestá a obce: Odpustí aj časť pôžičiek, chystá sa komunálna reforma +ViDEÁ

BREZNO - Vláda SR schválila finančnú pomoc vo výške 50 miliónov eur pre mestá a obce na Slovensku, aby podporila ich rozvoj a stabilitu. Zároveň samosprávam odpustí 20 miliónov eur z pôžičiek. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pripraví kľúč na rozdelenie tejto podpory, zatiaľ čo vláda vyzýva na predloženie koncepcie komunálnej reformy, ktorá pomôže malým obciam s nízkym počtom obyvateľov efektívne fungovať aj v budúcnosti.

slovakia

left justify in out

Vláda Slovenskej republiky poskytne mestám a obciam na Slovensku finančnú pomoc vo výške 50 miliónov eur. Premiér Robert Fico to oznámil na tlačovej konferencii počas pracovného kongresu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR s komunálnymi lídrami v Brezne.

Zároveň prisľúbil, že regionálnym samosprávam odpustia aj 20 miliónov eur z pôžičiek.

Rozdelenie finančnej pomoci bude prebiehať na základe kľúča, ktorý pripraví Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Podľa slov premiéra sa predpokladá, že financie budú prerozdelené podľa počtu obyvateľov v jednotlivých mestách a obciach, čo zabezpečí spravodlivé rozdelenie podpory pre všetky samosprávy.

Naopak, odpustenie časti pôžičiek pre regionálne samosprávy sa nebude realizovať podľa počtu obyvateľov. "Každý kraj dostane rovnakú sumu, čo znamená, že 2,5 milióna eur na každý jeden kraj," objasnil premiér Fico.

Cieľom tejto iniciatívy je posilniť finančnú stabilitu a rozvoj miest a obcí na celom území Slovenska.

Okrem aktuálnej finančnej pomoci je vládna koalícia pripravená pomáhať samosprávam aj v budúcom roku. Premiér zdôraznil, že je potrebné, aby ZMOS prišiel s návrhom komunálnej reformy, ktorá bude zahŕňať riešenia pre malé obce s nízkym počtom obyvateľov.

Tieto obce často čelia výzvam spojeným s obsadzovaním pracovných pozícií a zabezpečením potrebných funkcií.

Premiér Fico priznal, že hoci aj menšie obce majú právo na vlastného starostu, potrebné je riešiť, akým spôsobom zabezpečiť ostatné dôležité funkcie, ktoré sú pre fungovanie obcí nevyhnutné.

Vláda preto vyzýva ZMOS, aby predložilo konkrétnu koncepciu riešenia pre tieto malé samosprávy a spoločne s vládou hľadali dlhodobé riešenia pre rozvoj komunálneho prostredia na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Smer/SSD, Foto: FB/Úrad vlády Slovenskej republiky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies