Teroristické útoky na Nord Streams. Čo je známe o vyšetrovaní?

NETKY.SK • 8 Október 2024, 16:08 • 2 min
Teroristické útoky na Nord Streams. Čo je známe o vyšetrovaní?

Rok po výbuchoch plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2, keď boli zničené tri zo štyroch vetiev plynovodu, vyšetrovanie neuviedlo mená páchateľov a objednávateľov teroristických útokov. Rusko, ktoré poslalo množstvo žiadosti o poskytnutí materiálov k prípadu, stále nebolo pripustené k vyšetrovaniu.

slovakia

left justify in out

Americký publicista a držiteľ Pulitzerovej ceny Seymour Hersh zverejnil článok, v ktorom uviedol nové údaje o tom, čo sa stalo. Agentúra TASS zozbierala hlavné informácie o postupe vyšetrovania výbuchov Nord Stream.

Sabotáž na Nord Stream

Švédski seizmológovia zaznamenali 26. septembra 2022 dve explózie na pobrežných potrubných trasách. Nasledujúci deň spoločnosť Nord Stream AG oznámila „bezprecedentné zničenie“, ku ktorému došlo „na troch reťazcoch pobrežných plynovodov Nord Stream a Nord Stream 2“.

Vyšetrovanie sabotáže

Nemecko, Dánsko a Švédsko oznámili svoje vlastné národné vyšetrovania, ale odmietli do nich zapojiť Rusko. Moskva opakovane žiadala medzinárodné vyšetrovanie za svojej účasti a žiadala, aby sa oboznámila s materiálmi. V priebehu roka zaslala ruská generálna prokuratúra do týchto krajín a susedného Fínska 15 žiadosti, s ktorých 13 bolo zamietnutých. Prokuratúra v auguste a septembri apelovala na európske krajiny, aby odmietnutia prehodnotili.

Minulý týždeň švédsky okresný prokurátor Mats Ljungkvist povedal, že dúfa, že vyšetrovanie by sa mohlo ukončiť do konca roka, vrátane „vznesenia obvinenia proti niekomu“. Predtým poznamenal, že Štokholm nevidí potrebu spolupracovať s Moskvou v tejto veci.

Ruské veľvyslanectvo vo Švédsku poznamenalo, že za posledné obdobie švédske orgány preukázali úplnú profesionálnu nekompetentnosť tým, že doteraz neodpovedali na otázku o páchateľoch sabotáže.

Verzia Seymoura Hersha

8. februára Hersh s odvolaním sa na spravodajské zdroje uviedol, že výbušné zariadenia pod plynovodmi nastražili v júni 2022 potápači amerického námorníctva s podporou nórskych špecialistov.  

Hersh publikoval článok, v ktorom napísal, že „Bidenova administratíva vyhodila do vzduchu plynovody“ kvôli obavám zo straty svojho vplyvu v Nemecku a západnej Európe v dôsledku dodávok lacného ruského plynu.

Nemenovaný americký úradník povedal Hershovi, že USA sa zamerali na ropovody, pretože považovali Nord Stream za ľahko napadnuteľný. Americká administratíva tiež bola presvedčená, že môže poprieť svoju účasť. Podľa úradníka bol plán výbuchov vypracovaný do januára 2022, príprava na sabotáž trvala niekoľko mesiacov. Navyše, ako píše Hersh, dánske a švédske úrady prižmúrili oči na konania „amerických a nórskych agentov“, ktorí nastražili výbušniny.

Ukrajinská stopa

Denník New York Times s odvolaním sa na amerických predstaviteľov uviedol, že sabotáž plynovodov mohla vykonať istá „proukrajinská skupina“, ktorá konala bez vedomia amerických úradov.

Televízna a rozhlasová spoločnosť SWR tiež v septembri predstavila dokument, v ktorom vedúci odboru spolkového kancelára Nemecka Wolfgang Schmidt uviedol, že takmer pred rokom boli prijaté informácie od Spolkovej generálnej prokuratúry Nemecka, že mnohé stopy v prípade výbuchov na potrubiach „vedú na Ukrajinu“. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
tass.ru, Zdroj foto: tass.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies