Šéf diplomacie EÚ Borrell: Hizbaláh sa musí stiahnuť z Libanonu

NETKY.SK • 8 Október 2024, 17:36 • 2 min
Šéf diplomacie EÚ Borrell: Hizbaláh sa musí stiahnuť z Libanonu

V plenárnej rozprave o situácii na Blízkom východe sa šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vyjadril, že napriek uzavretiu hraníc Gazy sa konflikt rozširuje po celom regióne. Upozornil na nestabilitu v Libanone spôsobenú prítomnosťou Hizbaláhu a vyzval na silnejšiu podporu libanonskej armády a OSN, aby sa predišlo premeneniu krajiny na "ďalšiu Gazu". Borrell tiež požiadal o humanitárnu konferenciu a jasný harmonogram poskytovania finančných prostriedkov EÚ na obnovu Libanonu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V plenárnej rozprave o eskalácii násilia na Blízkom východe a situácii v Libanone Borrell poznamenal, že napriek uzavretiu hraníc Gazy sa konflikt rozširuje naprieč Blízkym východom. Vysvetlil, že nestabilita Libanonu je spôsobená prítomnosťou Hizbaláhu a naliehal na libanonské elity, aby prevzali kontrolu nad svojou krajinou a pomohli vyriešiť politickú patovú situáciu. Borrell tiež požiadal o podporu, aby sa libanonská armáda mohla stať nezávislou a schopnou brániť svoje hranice, ako aj o silnejší mandát pre sily OSN rozmiestnené na juhu krajiny, aby sa zabránilo jej premene na „ďalšiu Gazu“.

Šéf diplomacie EÚ vyzval na humanitárnu konferenciu o Libanone s cieľom pomôcť pri obnove krajiny a zdôraznil, že je dôležité stanoviť jasný časový harmonoram pre poskytovanie finančných prostriedkov prisľúbených EÚ. Poukázal na to, že asi 20 percent libanonskej populácie bolo nútených opustiť svoje domovy, pričom 50 000 odišlo do Sýrie spolu s bývalými sýrskymi utečencami.

Libanončania utiekli k sýrskym hraniciam, aby sa vyhli izraelskému bombardovaniu.
Libanončania utiekli k sýrskym hraniciam, aby sa vyhli izraelskému bombardovaniu.
Zdroj: AFP / Getty Images / Louai Beshara

Trvajúc na tom, že agresia Iránu proti Izraelu sa musí stretnúť s jednoznačným odsúdením, poslanci vyzvali na úplnú implementáciu rezolúcie OSN č. 1701, ktorá požaduje stiahnutie Hizbaláhu z Libanonu. Požiadali tiež o silnejšie presadzovanie mieru a trvali na riešení v podobe dvoch štátov pre Izrael a Palestínu. Poslanci zopakovali svoju výzvu na okamžité prímerie, okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov a poskytnutie humanitárnej pomoci v Gaze.

Niektorí rečníci tvrdili, že Izrael si zaslúži rovnaký typ podpory od EÚ ako Ukrajina, zatiaľ čo iní povedali, že konflikt medzi Izraelom a Hamasom existoval ešte pred útokom Hamasu na nevinných Izraelčanov pred rokom.

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vzdala v pondelok hold obetiam teroristického útoku spáchaného pred rokom palestínskym islamistickým hnutím Hamas na juhu Izraela a zopakovala výzvu Európskej únie na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Potrebu prímeria opätovne zdôraznil aj šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Vo vyhlásení prisľúbila von der Leyenová humanitárnu a finančnú pomoc pre palestínsky ľud a obyvateľov Libanonu, kde prebiehajú pozemné operácie izraelských ozbrojených síl. Von der Leyenová zároveň zdôraznila, že antisemitské incidenty v Európe pribúdajú a zaviazala sa vyčleniť dodatočné finančné zdroje na boj proti tomuto fenoménu.

Príbuzní a priatelia smútia pri hrobe izraelského vojaka Eitana Itzaka Ostera, ktorý zahynul v bojoch v severnej pohraničnej oblasti s Libanonom, počas jeho pohrebu na vojenskom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme.
Príbuzní a priatelia smútia pri hrobe izraelského vojaka Eitana Itzaka Ostera, ktorý zahynul v bojoch v severnej pohraničnej oblasti s Libanonom, počas jeho pohrebu na vojenskom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme.
Zdroj: AFP / Ahmad Gharabli


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Európsky parlament, Európske noviny, Foto: Euronews / EP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies