NBS: Kryptokriminalita a umelá inteligencia na finančnej konferencii 2024 + VIDEO

NETKY.SK • 8 Október 2024, 16:59 • 3 min
NBS: Kryptokriminalita a umelá inteligencia na finančnej konferencii 2024 + VIDEO

BRATISLAVA - Na konferencii Národnej banky Slovenska, ktorá sa konala 4. októbra 2024, odborníci diskutovali o dvoch kľúčových témach súčasného finančného sektora: kryptokriminalite a využití umelej inteligencie. Odborníci zdôraznili dôležitosť prevencie podvodov a potrebu zvyšovania finančnej gramotnosti, ako aj etické otázky pri aplikácii AI vo finančných službách.

slovakia

left justify in out

Dňa 4. októbra 2024 Národná banka Slovenska (NBS) usporiadala štvrtý ročník konferencie o finančnom trhu a inováciách, ktorý sa zameral na dve kľúčové témy: kriminalitu v sektore kryptoaktív a využitie umelej inteligencie (AI).

V úvode podujatia Júlia Čillíková, výkonná riaditeľka úseku dohľadu a ochrany spotrebiteľa NBS, vyzdvihla význam oboch tém a zdôraznila, že "najlepšie sa dokáže ochrániť spotrebiteľ sám, pokiaľ je informovaný a finančne gramotný." 

Zdroj: NBS

Kryptokriminalita

Prvá časť konferencie bola venovaná problematike kryptokriminality, prevencii a právnym riešeniam. NBS sa pripravuje na implementáciu nariadenia MiCA (Markets in Crypto-Assets), ktoré stanovuje jednotný rámec pre podnikanie v sektore kryptoaktív v EÚ.

Hoci sa kryptoaktíva používajú najmä na legitímne účely, existujú aj negatívne javy, s ktorými je potrebné efektívne bojovať. Vladimír Hičák z Finančnej spravodajskej jednotky upozornil, že "kryptoaktíva sú často zneužívané len ako názov", a niektoré projekty nemusia skutočne obsahovať žiadne kryptoaktíva, čo môže predstavovať investičný podvod.

Robert Bohunický z NCODK Prezídia Policajného zboru zdôraznil dôležitosť prevencie a spolupráce medzi inštitúciami, aby sa vytvorili systémy na ochranu spotrebiteľov. Na konferencii boli predstavené aj odporúčania pre verejnosť, ako sa chrániť pred podvodmi.

Odborníci odporúčajú začínať s malými investíciami, vyhýbať sa schémam založeným na multi-level marketingu a nenechať sa oklamať sľubmi o garantovaných výnosoch. V prípade podozrenia na podvod je dôležité konať rýchlo a nahlásiť incidenty príslušným orgánom.

obrazok
Zdroj: NBS
obrazok
Zdroj: NBS

Umelá inteligencia vo finančných službách

Druhá časť konferencie sa sústredila na aplikácie umelej inteligencie vo finančnom sektore. Prof. Mária Bieliková z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií upozornila, že "je zásadné, aby konečné rozhodnutie zostalo v rukách človeka, nie algoritmu“.

Diskusie sa sústredili na výzvy spojené s implementáciou AI, ako sú potreba ľudského dohľadu a etické otázky.

Účastníci konferencie sa zhodli na tom, že hybridný prístup, kde AI asistuje, ale nenahrádza ľudské rozhodovanie, je najvhodnejší. Odborníci tiež zdôraznili význam investícií do vzdelávania zamestnancov v oblasti AI a vývoj lokalizovaných AI modelov, ktoré by lepšie zodpovedali špecifickým potrebám slovenského trhu.

Konferencia NBS tak potvrdila dôležitosť akcieschopnosti orgánov činných v trestnom konaní, spolupráce medzi NBS a trhom a adaptácie na rýchlo sa meniace technologické prostredie vo finančnom sektore.

S ohľadom na výzvy, ktoré prinášajú kryptokriminalita a umelá inteligencia, je potrebné pokračovať v zvyšovaní povedomia a finančnej gramotnosti medzi spotrebiteľmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NBS, Foto: NBS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies