Slovensko investuje 51,6 milióna eur do simulačných centier na vysokých školách: Cieľom je skvalitnenie prípravy budúcich lekárov

NETKY.SK • 9 Október 2024, 08:23 • 2 min
Slovensko investuje 51,6 milióna eur do simulačných centier na vysokých školách: Cieľom je skvalitnenie prípravy budúcich lekárov

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva spúšťa novú výzvu, ktorá má pomôcť modernizovať vzdelávanie zdravotníckych profesionálov. Prostriedky vo výške 51,6 milióna eur poputujú na vybudovanie a rozširovanie simulačných centier na lekárskych fakultách, kde si študenti osvoja praktické zručnosti potrebné pre výkon svojho povolania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky vyhlásilo novú dopytovo orientovanú výzvu, ktorej cieľom je podporiť investície do simulačných centier na vysokých školách.

Výška alokácie v tejto výzve, s názvom Simulačné centrá na vysokých školách, predstavuje 51,6 milióna eur. Prostriedky z tejto výzvy sú určené na rozširovanie a modernizáciu simulačných centier, ktoré sa stanú neoddeliteľnou súčasťou vzdelávacieho procesu budúcich lekárov.

Minister školstva Tomáš Drucker zdôraznil, že jedným z kľúčových cieľov novej výzvy je zlepšiť prístupnosť a kvalitu zdravotníckych služieb na Slovensku prostredníctvom zvýšenia počtu študentov na lekárskych fakultách a zlepšenia kvality ich vzdelávania. Podľa ministra je potrebné, aby sa výučba viac prepojila s praxou, čo môžu simulačné centrá zabezpečiť.

"Študenti lekárstva a zdravotníckych vied si na simulátoroch osvoja zručnosti a techniky, ktoré sú potrebné pre výkon ich povolania. Týmto spôsobom sa prepojí výučba s praxou a zároveň sa skvalitnia študijné programy v súlade s európskymi a svetovými trendmi," uviedol Drucker.

Simulačné centrá poskytnú študentom možnosť naučiť sa praktické zručnosti na simulovaných prípadoch, čo výrazne prispieva k ich pripravenosti na reálnu prax. Tieto centrá umožnia študentom vyskúšať si situácie, ktoré by mohli byť inak počas štúdia ťažko dostupné, ako napríklad komplikované chirurgické zákroky, krízové situácie alebo starostlivosť o pacientov v kritických stavoch.

Financie z výzvy môžu čerpať všetky fakulty verejných vysokých škôl s lekárskymi a zdravotníckymi študijnými odbormi, a to aj v spolupráci so strednými zdravotníckymi školami. Táto iniciatíva je podporená zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu Slovensko a jeho priority 1P1 Veda, výskum a inovácie.

Simulačné centrá by mali zabezpečiť vyššiu kvalitu výučby, modernizáciu študijných programov a napomôcť celkovému zlepšeniu prípravy budúcich zdravotníckych pracovníkov.

Ministerstvo školstva si od tejto výzvy sľubuje, že simulačné centrá budú štandardom na lekárskych fakultách a prispejú k modernizácii celého systému vzdelávania zdravotníckych profesionálov.

Týmto krokom sa Slovensko zaradí medzi krajiny, ktoré výrazne podporujú prepojenie vzdelávania a praxe v zdravotníctve, čím sa zlepší nielen príprava absolventov, ale aj kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies