Zamestnanec TANAP-u zastrelil psa na cyklochodníku: Prípad vyšetruje polícia + FOTO

NETKY.SK • 9 Október 2024, 08:45 • 2 min
Zamestnanec TANAP-u zastrelil psa na cyklochodníku: Prípad vyšetruje polícia + FOTO

MLYNICA - Počas incidentu na cyklochodníku pri Novej Lesnej zamestnanec Správy TANAP-u Peter Liška zastrelil psa v blízkosti deväťročného dieťaťa. Liška tvrdí, že chránil svojho poľovného psa pred útokom túlavých psov. Prípad vyvolal vlnu kritiky a polícia začala vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

Bývalý riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP-u) a súčasný zamestnanec Správy TANAP-u Peter Liška zastrelil psa na cyklochodníku medzi Mlynicou a Novou Lesnou.

Prípad, ktorý sa odohral uplynulý víkend, spôsobil vlnu kritiky a momentálne sa ním zaoberá polícia. Incident vyvolal pozornosť po tom, čo naň upozornila iniciatíva My sme les na základe zverejneného statusu majiteľa psa na sociálnej sieti.

Podľa Liškových slov sa situácia odohrala počas výkonu ochrannej služby v súkromných lesoch na území TANAP-u, kde pôsobí ako poľovník. Tvrdí, že jeho poľovného psa napadla dvojica túlavých psov bez obojkov a náhubkov, pričom sa v okolí v tom čase nenachádzali žiadni ľudia.

"Bezpečne som vystrelil na agresívnejšieho psa. Až po výstrele sa z lesného porastu vynorila žena s dieťaťom a začala privolávať psov," opísal situáciu Liška. Dodal, že žena následne zavolala políciu, ktorú on sám priviedol na miesto incidentu. Neskôr žena podala trestné oznámenie.

Liška vyjadril ľútosť nad vzniknutou situáciou a pripomenul, že keby majiteľka psov dodržiavala pravidlá pre vodenie psov v lesoch národného parku, k nepríjemnej situácii nemuselo dôjsť.

Podľa zákona o poľovníctve sa v poľovnom revíri zakazuje voľný pohyb psa vo vzdialenosti väčšej ako 50 metrov od osoby, ktorá ho vedie. Príslušníci poľovníckej stráže sú oprávnení usmrtiť voľne sa pohybujúceho psa, ak sa nachádza viac ako 200 metrov od najbližšej stavby a nemá viditeľné označenie.

K incidentu sa vyjadril aj aktivista Ondrej Kameniar z iniciatívy My sme les, ktorý označil Liškovo konanie za neakceptovateľné a zdôraznil, že pes mal mať obojok. Podľa neho bolo neprípustné vystreliť v blízkosti deväťročného dieťaťa a jeho matky.

Správa TANAP-u sa od prípadu dištancovala, pričom potvrdila, že dané územie nepatrí do ich správy, ale spadá do vyhradeného poľovného revíru TANAP-u, kde často dochádza k usmrcovaniu lesnej zveri túlavými psami.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová potvrdila, že na Obvodnom oddelení Policajného zboru vo Vysokých Tatrách bolo prijaté trestné oznámenie, ktoré bolo pre vecnú príslušnosť postúpené príslušníkom enviropolície. Správa TANAP-u vyhlásila, že si počká na výsledky vyšetrovania.

Peter Liška sa vyjadril, že mu je situácia ľudsky ľúto, najmä s ohľadom na dcérku majiteľky psa, ktorej ponúkol zaobstaranie nového psa. Vysvetlil, že incident by sa nemusel stať, ak by boli dodržiavané všetky predpisy, a pripomenul, že počas hubačky na mieste nebol prítomný manžel majiteľky psa, ktorý celú kauzu medializoval.

Prípad zatiaľ zostáva otvorený a na výsledky vyšetrovania si bude potrebné počkať, keďže ho aktuálne rieši príslušný orgán enviropolície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: My sme les, KR PZ v Prešove, Foto: FB/My sme les
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies