Bratislavský kraj rozširuje cyklodopravu: Nové trasy prepoja Malodunajsko s hlavným mestom

NETKY.SK • 9 Október 2024, 10:13 • 2 min
Bratislavský kraj rozširuje cyklodopravu: Nové trasy prepoja Malodunajsko s hlavným mestom

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zahajuje výstavbu cyklotrás, ktoré prepoja obce Malodunajska s Bratislavou. Prvou plánovanou trasou je úsek v Zálesí, dlhý približne 1,1 km, s dokončením na jar 2025. Tieto projekty sú súčasťou Plánu udržateľnej mobility BSK, ktorý má za cieľ do roku 2050 zlepšiť pomer individuálnej a verejnej dopravy a podporiť ekologické formy prepravy v regióne.

slovakia

left justify in out

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začína s realizáciou nových projektov v oblasti cyklodopravy, ktoré prepoja obce Malodunajska s hlavným mestom. Prvá cyklotrasa, dlhá približne 1,1 kilometra, sa začne stavať v obci Zálesie (okres Senec) a nadviaže na už vyprojektovaný úsek na hranici katastra obce Most pri Bratislave.

Výstavba tejto trasy, ktorá bude viesť po Malinovskej ulici v Zálesí, by mala byť dokončená na jar 2025.

Ďalšie cyklotrasy sú v rôznych fázach prípravy. Medzi najdôležitejšie patrí lávka, ktorá spojí oba brehy Malého Dunaja medzi Zálesím a Malinovom. Tento projekt sa pripravuje na stavebné konanie a výstavba sa očakáva na konci roka 2025.

BSK zároveň vypracoval nový úsek medzi Vrakunou a Mostom pri Bratislave. Trasa, dlhá približne 3,2 kilometra, povedie po pravom brehu Malého Dunaja, prejde pod diaľnicou D4 a pokračuje cez most na druhú stranu toku.

Jej cieľom je pripojiť sa na už existujúcu cyklotrasu vo Vrakuni na Ihličnatej ulici a zlepšiť cyklodopravu medzi obcami a Bratislavou. Práce na tomto projekte sa začnú koncom roka 2025 alebo začiatkom roka 2026.

Tento rozvoj cyklotrás je súčasťou strategického Plánu udržateľnej mobility BSK, ktorý si kladie za cieľ do roku 2050 znížiť podiel individuálnej automobilovej dopravy v prospech verejnej a cyklistickej dopravy.

Cyklotrasy budú mať nielen rekreačný, ale aj dopravný charakter, čo prispeje k lepšej dostupnosti terminálov verejnej dopravy a zvýšeniu podielu ekologických foriem prepravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: BSK, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies