Šéf OSN Guterres varuje, že Libanon je na pokraji totálnej vojny + VIDEO

NETKY.SK • 9 Október 2024, 10:31 • 2 min
Šéf OSN Guterres varuje, že Libanon je na pokraji totálnej vojny + VIDEO

NEW YORK - Libanon je "na pokraji totálnej vojny", ale stále je čas ju zastaviť, povedal v utorok generálny tajomník OSN Antonio Guterres.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V rozhovore s novinármi v sídle OSN v New Yorku Guterres povedal, že Blízky východ "je sud s prachom, v ktorom sa nachádza veľa strán, ktoré držia zápalky""Už niekoľko mesiacov varujem pred rizikom rozšírenia konfliktu," povedal šéf OSN a dodal, že situácia na okupovanom Západnom brehu "vrie" a útoky v Libanone ohrozujú celý región.

Uviedol, že v posledných dňoch sa zintenzívnili prestrelky medzi Hizballáhom a ďalšími libanonskými organizáciami a Izraelskými obrannými silami na modrej línii, pričom sa úplne nerešpektovali rezolúcie Bezpečnostnej rady 1701 a 1559.

Guterres poznamenal, že pri rozsiahlych izraelských útokoch hlboko v Libanone vrátane Bejrútu zahynulo za posledný rok viac ako 2 000 ľudí - a len za posledné dva týždne 1 500 ľudí - a pri útokoch Hizballáhu a ďalších hnutí južne od modrej línie zahynulo za posledný rok najmenej 49 ľudí. Okrem toho libanonské úrady uvádzajú, že v Libanone bolo vysídlených viac ako 1 milión ľudí a 300 000 ľudí utieklo do Sýrie, zatiaľ čo viac ako 60 000 ľudí zostáva vysídlených zo severného Izraela.

"Sme na pokraji totálnej vojny v Libanone, ktorá má už teraz ničivé následky. Stále je však čas na zastavenie," povedal Guterres. "Je potrebné rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých krajín," zdôraznil.

Na snímke zo 6. októbra 2024 sú zničené budovy po izraelských leteckých útokoch na južnom predmestí Bejrútu v Libanone.
Na snímke zo 6. októbra 2024 sú zničené budovy po izraelských leteckých útokoch na južnom predmestí Bejrútu v Libanone.
Zdroj: Xinhua / Bilal Jawich

Generálny tajomník ocenil mierové sily OSN v Libanone, známe ako UNIFIL, za to, že "pokračujú v plnení svojich mandátov v maximálnej možnej miere", a vyzval všetkých aktérov, aby zabezpečili ich bezpečnosť.

Guterres povedal, že uplynulý rok "bol rokom kríz - humanitárnej, politickej, diplomatickej a morálnej krízy" a "nočná mora v Gaze teraz vstupuje do krutého, odporného druhého roka".

Za posledný rok, po útokoch Hamasu 7. októbra 2023, sa "Gaza stala miestom, kde je ťažko pochopiteľná úroveň ľudského utrpenia", pričom podľa jeho slov bolo zabitých viac ako 41 000 Palestínčanov, väčšinou žien a detí, a tisíce ďalších sú nezvestné.

"Prakticky celé obyvateľstvo bolo vysídlené a žiadna časť Gazy nebola ušetrená," povedal Guterres. "Žiadne miesto v Gaze nie je bezpečné a nikto nie je v bezpečí."

Zdôraznil, že medzinárodné právo je jednoznačné: "civilisti musia byť všade rešpektovaní a chránení a ich základné potreby musia byť uspokojené, a to aj prostredníctvom humanitárnej pomoci", a dôrazne odsúdil všetky porušenia medzinárodného humanitárneho práva v Gaze.

Šéf OSN zopakoval výzvy na okamžité prímerie v Gaze aj v Libanone, na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov, na okamžité poskytnutie životne dôležitej pomoci všetkým, ktorí ju zúfalo potrebujú, ako aj výzvy na nezvratné kroky na dosiahnutie dvojštátneho riešenia medzi Izraelom a Palestínou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Anadolu Agency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies