Pôdohospodárska platobná agentúra začína prijímať žiadosti o štátnu pomoc pre chovateľov hospodárskych zvierat

NETKY.SK • 9 Október 2024, 12:32 • 2 min
Pôdohospodárska platobná agentúra začína prijímať žiadosti o štátnu pomoc pre chovateľov hospodárskych zvierat

BRATISLAVA - Pôdohospodárska platobná agentúra v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhlasuje novú schému štátnej pomoci na podporu živočíšnej výroby v dôsledku ruskej agresie na Ukrajine. Od 9. októbra 2024 budú prijímané žiadosti o dotácie v celkovej výške 15 miliónov eur. Minister Richard Takáč zdôraznil, že podpora chovateľov hospodárskych zvierat je prioritou vlády a prispieva k potravinovej sebestačnosti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Pôdohospodárska platobná agentúra spoločne s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka posiela prvovýrobcom ďalšie milióny eur. Pôdohospodárska platobná agentúra 9. 10. 2024 začína prijímať žiadosti v Schéme štátnej pomoci na podporu živočíšnej výroby v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine.

Žiadatelia majú na podanie žiadosti dva týždne a prerozdelia si 15 miliónov eur.

"Podpora chovateľov hospodárskych zvierat je jednoznačne jednou z priorít vlády Roberta Fica. Prispieva k potravinovej sebestačnosti Slovenska. Vyčlenili sme na to milióny eur a vďaka prepojenosti systémov žiadateľom stačí iba vyplniť žiadosť," zhrnul minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč.

Predmetom schémy je poskytovanie štátnej pomoci formou grantu s cieľom zmiernenia negatívnych dosahov ekonomickej krízy v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine na podniky pôsobiace v sektore poľnohospodárskej prvovýroby, ktoré sa zaoberajú živočíšnou výrobou tak, aby udržali svoje podnikanie či aby boli ich straty minimalizované.

Žiadateľmi sú fyzické alebo právnické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe – v živočíšnej výrobe. O túto dotáciu môžu požiadať aj podniky v ťažkostiach.

"Ďalšia pomoc, ktorú sektoru ponúkame je vo forme dotácií, ktoré sa vzťahujú na počet hospodárskych zvierat zaznamenaných v Centrálnom registri hospodárskych zvierat k 30. júnu. Žiadateľmi môžu byť mikro, malé ale aj stredné a veľké podniky. Vďaka prepojeným registrom stačí žiadateľovi len vyplniť žiadosť," priblížil generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Marek Čepko. 

Žiadosti treba  podať v systéme ITMS2014+ a prijaté žiadosti sú spracúvané priebežne a žiadatelia sú o jednotlivých štádiách informovaní. Pre úspešné podanie žiadosti je potrebné žiadosť odoslať platobnej agentúre buď poštou s overenými podpismi na žiadosti alebo elektronicky, ak žiadateľ disponuje kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Zároveň PPA upozorňuje, že pri tejto pomoci sa kumuluje už poskytnutá pomoc podľa oddielu 2.1. do stanoveného stropu. Výzva je otvorená dva týždne, posledné žiadosti teda PPA prijíma do 22. 10. 2024 do polnoci.        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: PPA, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies