Beh na bežiacom páse: Zistite, ako dlho by mal váš tréning trvať a 3 pokyny +VIDEO

NETKY.SK • 13 Október 2024, 13:14 • 2 min
Beh na bežiacom páse: Zistite, ako dlho by mal váš tréning trvať a 3 pokyny +VIDEO

Beh na páse sa stal jednou z najobľúbenejších možností pre tých, ktorí chcú zlepšiť svoju kondíciu v pohodlí domova alebo posilňovne. Určenie správneho času však môže byť mätúce, najmä pre tých, ktorí na svojej ceste za fitness práve začínajú.

slovakia

left justify in out

Tento druh cvičenia nielenže ponúka účinný spôsob, ako zostať aktívny, ale poskytuje aj možnosť kontrolovať množstvo premenných, ako je rýchlosť a sklon, čo môže maximalizovať prínosy každého cvičenia.
Všestrannosť bežeckého pásu umožňuje každému človeku prispôsobiť svoju rutinu svojim špecifickým cieľom, či už ide o chudnutie, zvýšenie vytrvalosti alebo prípravu na športové podujatie.

 

Faktory, ktoré treba zohľadniť pri behu na bežeckom páse
 

Ak je vaším cieľom schudnúť, budú pre vás prospešné dlhšie tréningy s miernou intenzitou, ktoré podporujú trvalé spaľovanie tukov. Na druhej strane, ak chcete zlepšiť rýchlosť alebo vytrvalosť, môžete si zvoliť kratšie tréningy s vysokou intenzitou, napríklad intervaly.

Tréningový čas by mal byť tiež prispôsobený vašej kondícii. Začiatočníci môžu začať s kratšími tréningami, aby sa vyhli vyhoreniu alebo zraneniu, zatiaľ čo pokročilejší bežci môžu bez problémov vydržať dlhšie tréningy.

Váš denný režim tiež ovplyvní, koľko času môžete venovať cvičeniu. Ak máte málo času, je lepšie, aby bol tréning krátky, ale účinný, než aby ste cvičenie úplne vynechali. Prístup s vysokou intenzitou v krátkych intervaloch vám môže priniesť veľké výhody, aj keď nemáte k dispozícii celú hodinu na behanie.

Ako dlho byť na bežiacom páse?

Správny čas behu na bežiacom páse závisí od vašej úrovne skúseností a vašich cieľov. Tu je niekoľko usmernení, ktoré vám pomôžu:

Začiatočníci: Ak s behom začínate, najlepšie je začať s 15-20-minútovými tréningami. Udržiavajte pohodlné tempo, aby ste si zvykli na pohyb a zlepšili svoju vytrvalosť bez nadmerného zaťaženia tela. Ako budete napredovať, môžete postupne predlžovať trvanie až na 30 minút.

Stredne pokročilí: Ak už máte solídnu kondíciu, ideálny čas je 30 až 45 minút. Táto dĺžka vám pomôže efektívne spaľovať kalórie, zlepšiť aeróbnu kapacitu a budovať vytrvalosť.

Pokročilí: Skúsení bežci si môžu tréning predĺžiť na 45 až 60 minút alebo viac, v závislosti od svojich schopností. Tento čas je vhodný pre tých, ktorí chcú zdokonaliť rýchlosť a vytrvalosť alebo zaradiť pokročilé tréningy, ako sú intervaly a zmeny sklonu.

Beh na bežiacom páse prináša niekoľko výhod. Po prvé, zlepšuje kardiovaskulárne zdravie, posilňuje srdce a zlepšuje krvný obeh. Je tiež výborným spojencom pri chudnutí, pretože účinne spaľuje kalórie, najmä ak sa kombinuje s vyváženou stravou.

Beh na bežiacom páse skrýva mnoho výhod.
Beh na bežiacom páse skrýva mnoho výhod.
Zdroj: Getty Images

Výhody a tipy

Okrem toho, že bežecký pás poskytuje pohodlie a bezpečnosť, umožňuje behať bez ohľadu na počasie a vďaka odpruženému povrchu znižuje náraz na kĺby a mnohé bežecké pásy prednastavené tréningové programy a možnosti sklonu, čo vám umožňuje simulovať rôzne typy terénu a zachovať si rozmanitosť tréningu.

 

Ak chcete z behu na bežeckom páse vyťažiť čo najviac, nezabudnite dodržiavať niekoľko tipov:

Správne sa zahrejte a ochlaďte: pred začiatkom sa 5-10 minút jemne zahrievajte a na konci sa ochlaďte. Dodržiavajte správne držanie tela: behajte s uvoľnenými ramenami a vysoko zdvihnutou hlavou, aby ste sa vyhli napätiu.

Obmieňajte svoju rutinu: Zaraďte zmeny sklonu, rýchlosti alebo intervalov, aby bol tréning výzvou a predišlo sa monotónnosti.    

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Mundo Deportivo, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies