Bežné nebezpečenstvá pri domácich renováciách a ako sa im vyhnúť

NETKY.SK • 10 Október 2024, 09:15 • 2 min
Bežné nebezpečenstvá pri domácich renováciách a ako sa im vyhnúť

Domáce renovácie sú skvelým spôsobom, ako osviežiť váš priestor, často však prinášajú množstvo nečakaných nebezpečenstiev. Práca s ostrými nástrojmi, manipulácia s ťažkými predmetmi či kontakt s nebezpečnými materiálmi môže viesť k vážnym nehodám.

slovakia

left justify in out

Aké riziká vám hrozia pri renováciách, a ako im predísť?

Bežné nebezpečenstvá pri domácich renováciách

Mnohí domáci majstri si to vôbec neuvedomujú, ale aj pri domácich renováciách sa často vyskytujú nebezpečenstvá, ako sú:
           
-  toxické výpary z farieb a čistiacich prostriedkov obsahujúcich VOC, ktoré môžu spôsobiť respiračné problémy a alergie
-  staršie domy môžu obsahovať nebezpečné materiály ako azbest a olovo, ktoré pri nevhodnej manipulácii ohrozujú vaše zdravie
-  bežné a nepríjemné sú tiež pády z rebríkov či nesprávne používanie náradia
 
Ako skvelá ochrana proti týmto nástrahám veľmi dobre slúži dodržiavanie bezpečnostných predpisov počas práce. Rovnako úspešne vás ale dokáže ochrániť aj vhodná bezpečnostná obuv pre renovácie od spoločnosti Strauss.
 
Táto popredná európska značka pracovného a úžitkového oblečenia sa výrobe špeciálnych ochranných bezpečnostných odevov a doplnkov už desaťročia.  Na trh tak svojim klientom prináša časom overené kvalitné kúsky odevu a obuvi.

Aké výhody poskytuje bezpečnostná obuv pri renováciách?

Bezpečnostná obuv je nevyhnutná, ak sa chcete vyhnúť nebezpečenstvám, ktoré vás čakajú pri domácej renovácii alebo pri upratovaní pred príchodom dôležitých sviatkov v roku. Jej hlavnou výhodou je vysoká ochrana pred pádom ťažkých predmetov, ktoré môžu nohy ľahko zraniť. Oceľová špička alebo zosilnená predná časť obuvi poskytuje dodatočnú ochranu, zatiaľ čo protišmyková podrážka je ideálna na prácu v podmienkach, kde sú povrchy nebezpečne klzké. Výrazne vyššia je pri nosení kvalitnej bezpečnostnej obuvi aj ochrana pred ostrými predmetmi alebo nebezpečnými materiálmi.
 
Správna obuv má však veľmi často aj dodatočnú ochranu proti prepichnutiu podrážky, čo je ideálne, ak pracujete na mieste, kde sa môžu nachádzať klince, sklo či iné ostré predmety. Navyše, pri práci v prašnom či chemicky znečistenom prostredí vás môže bezpečnostná obuv chrániť pred rôznymi chemikáliami a nečistotami.

Môže bezpečnostná obuv zabrániť úrazom pri renováciách?

Pri renováciách je riziko úrazov pomerne vysoké, najmä ak sa jedná o prácu v neznámom prostredí, s nebezpečnými materiálmi alebo v špecifických podmienkach. Bežné renovačné riziká zahŕňajú pády ťažkých predmetov, pošmyknutia, ale aj možnosť porezania alebo prepichnutia chodidiel ostrými nástrojmi. Bezpečnostná obuv s protišmykovou podrážkou a oceľovou špičkou poskytuje pred týmito rizikami potrebnú ochranu a dokáže efektívne znížiť riziko vážnych úrazov.
 
Správne zvolená bezpečnostná obuv osôb pohybujúcich sa v stavebnom priemysle a pri renováciách môže znížiť riziko úrazov o viac ako 40 %. Nemenej dôležité sú však aj konkrétne bezpečnostné opatrenia, ktorých dodržiavanie prispieva k vašej ochrane pred nečakanými nehodami a nástrahami okolia.
 
Prax už veľmi dávno potvrdila, že pracovníci, ktorí nosia bezpečnostnú obuv a odev, majú oveľa menšiu pravdepodobnosť zranenia tela pri manuálnych činnostiach, akou môže byť aj renovácia. Úrazová prevencia teda spočíva v kombinácii viacerých bezpečnostných opatrení, kde jedným z tých najdôležitejších je práve správne zvolená bezpečnostná obuv.

Ako vybrať správnu bezpečnostnú obuv pre renovácie?

Výber správnej bezpečnostnej obuvi závisí od povahy úloh, ktoré plánujete vykonávať. Pri práci s ťažkými nástrojmi a nebezpečnými materiálmi je ideálne zvoliť kvalitnú obuv s oceľovou špičkou, ktorá poskytuje ochranu pred nárazmi. Pre prácu na klzkých povrchoch by mala byť obuv vybavená protišmykovou podrážkou, aby ste minimalizovali riziko pošmyknutia a pádu. Ak renovujete v priestore, kde sú prítomné ostré predmety, mali by ste si vybrať topánky s ochranou proti prepichnutiu, pretože následky tohto a iného úrazu môžu byť fatálne.
 
Pohodlie je ale rovnako dôležité. Pri dlhodobej práci je preto potrebné zabezpečiť, aby bola bezpečnostná obuv aj ergonomická a dobre priedušná, vďaka čomu môžete pracovať nielen bez obavy o svoju bezpečnosť a zdravie, ale aj zbytočnej únavy a stresu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Thicha/adobe.stock.com, článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies