Svetový deň duševného zdravia: Prečo je duševná pohoda kľúčová pre šťastný život +VIDEO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 10:38 • 3 min
Svetový deň duševného zdravia: Prečo je duševná pohoda kľúčová pre šťastný život +VIDEO

BRATISLAVA - Každoročne sa 10. októbra oslavuje Svetový deň duševného zdravia, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti duševného zdravia a podporiť prístup k psychologickej starostlivosti. Tento rok je tematicky zameraný na duševné zdravie na pracovisku, čím sa zdôrazňuje význam duševného blaha zamestnancov v modernom svete. Oslavujme spolu a hovorme o duševnej pohode, ktorá je kľúčová pre šťastný a produktívny život.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Svetový deň duševného zdravia sa každoročne oslavuje 10. októbra a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o dôležitosti duševného zdravia, odstrániť stigmu a podporiť prístup k efektívnej psychologickej starostlivosti pre všetkých.

Tento deň, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 1992, sa zameriava na široké spektrum otázok týkajúcich sa duševného zdravia, vrátane prevencie, liečby a podpory jednotlivcov trpiacich psychickými poruchami.

Zdroj: freepik.com

História Svetového dňa duševného zdravia

Svetový deň duševného zdravia bol založený s cieľom upozorniť na rastúci problém duševného zdravia vo svete a poskytnúť platformu na diskusiu o rôznych aspektoch psychológie a psychiatrie.

Každý rok WHO vyhlasuje tému dňa, ktorá odráža aktuálne výzvy a trendy v oblasti duševného zdravia. Témy sa líšia od prevencie psychických porúch po zvýšenie povedomia o úlohe duševného zdravia v celkovom zdraví jednotlivca.

Zdroj: freepik.com

Duševné zdravie a jeho význam

Duševné zdravie je definované ako stav pohody, v ktorom jednotlivci chápu svoje vlastné schopnosti, dokážu čeliť bežným životným stresom, môžu pracovať produktívne a prispievať k svojej komunite.

Podľa WHO duševné zdravie ovplyvňuje každú stránku nášho života, vrátane fyzického zdravia, vzťahov a schopnosti konať v bežnom živote. Duševné poruchy, ako sú depresia, úzkosť, schizofrénia a bipolárna porucha, sú vážnymi problémami, ktoré postihujú milióny ľudí po celom svete.

Zdroj: freepik.com

Významné témy a výzvy

Rok 2023 sa zameriaval na tému "Duševné zdravie na pracovisku", čím sa upozornilo na dôležitosť duševného blaha zamestnancov. S narastajúcim stresom, vyhorením a psychickými problémami sú zamestnávateľské a pracovné prostredie kľúčovými faktormi ovplyvňujúcimi duševné zdravie.

Prevencia psychických porúch na pracovisku zahŕňa zlepšenie pracovného prostredia, podporu otvorenej komunikácie a vytvorenie kultúry pohody, kde sú zamestnanci motivovaní, aby sa starali o svoje duševné zdravie.

Zdroj: freepik.com

Ako podporiť duševné zdravie

Vzhľadom na rastúce povedomie o duševnom zdraví existuje niekoľko spôsobov, ako jednotlivci a komunity môžu podporiť svoje duševné blaho:

  1. Otvorte diskusiu: Zdieľajte svoje skúsenosti a názory na duševné zdravie, aby ste pomohli odstrániť stigma.
  2. Vyhľadanie profesionálnej pomoci: Ak sa cítite preťažení, neváhajte sa obrátiť na odborníka na duševné zdravie.
  3. Praktizujte sebaúctu: Zamerajte sa na svoje silné stránky a oslavujte svoje úspechy.
  4. Starajte sa o seba: Venujte sa aktivitám, ktoré vás tešia, a investujte čas do relaxácie a odpočinku.
  5. Podporujte ostatných: Buďte oporou pre svojich blízkych a priateľov, ktorí môžu mať ťažkosti s duševným zdravím.

Svetový deň duševného zdravia je príležitosťou na zamyslenie nad vlastným duševným zdravím a vyzvaním pre každého z nás, aby sme sa aktívne zúčastnili na podpore duševnej pohody vo svojich komunitách.

Odstránenie stigmy okolo duševných porúch a poskytnutie podpory a prístupu k potrebnej pomoci je zásadné pre vytvorenie spoločnosti, v ktorej každý má možnosť žiť zdravo a šťastne.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: who.int, mentalhealth.org.uk, cdc.gov, nami.org, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies