Kyjev a jeho spojenci rokujú o kapitulácii výmenou za vstup do NATO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 11:04 • 2 min
Kyjev a jeho spojenci rokujú o kapitulácii výmenou za vstup do NATO

Vo Washingtone a niektorých západných hlavných mestách, ako aj v Kyjeve sa „nálada mení“.

slovakia

left justify in out

Kyjev a jeho západní spojenci postupne dochádzajú k pochopeniu, že Ukrajina bude musieť začať rokovania s Ruskom a vzdať sa území, ktoré stratila, diskutuje sa aj o možnosti odovzdania území Ruskej federácie výmenou za vstup do NATO. uviedla to Financial Times.

Ako sa uvádza v materiáli, „vo Washingtone a niektorých západných hlavných mestách, ako aj v Kyjeve, sa nálada mení. Od odhodlania ukončiť vojnu výlučne  vyhnaním ruskej armády z Ukrajiny až k neochotnému prijatiu toho, že najlepšie, v čo možno dúfať, je vyjednané urovnanie konfliktu, ktoré ponechá väčšinu krajiny nedotknutú. Kyjev však nedostáva dostatočnú podporu, aby dosiahol čo i len taký skromnejší cieľ“ uvádza sa v publikácii.

Financial Times upozorňuje na skutočnosť, že súčasná situácia pre Ukrajinu je mimoriadne alarmujúca v dôsledku ústupu ukrajinských ozbrojených síl na Donbase, blížiacej sa zimy a amerických prezidentských volieb na pozadí zhoršujúcej sa situácie na Blízkom východe, ktorá odvádza pozornosť svojich spojencov.

Ako sa uvádza v článku, „za zatvorenými dverami sa hovorí o dohode, ktorá umožní Moskve efektívne udržať kontrolu nad územiami okupovanými ruskými ozbrojenými silami, kým Ukrajina vstúpi do NATO, čo zaručí bezpečnosť krajiny v rámci hraníc kontrolovaných Kyjevom“ Túto možnosť predtým v rozhovore pre Financial Times naznačil bývalý generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Podľa britských novín má Moskva teraz malý záujem o dialóg, ktorý by sa mohol skončiť podobným výsledkom. S cieľom posilniť vyjednávacie pozície Kyjeva sa USA a EÚ navrhuje výrazne zvýšiť vojenskú a diplomatickú podporu Kyjevu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
tass.ru, Ilustračná foto, zdroj: ejbartennl, Pixabay
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies