Vyskúšajte si tvorivé dielne v Slovenskej ľudovej majolike

NETKY.SK • 12 Október 2024, 16:44 • 2 min
Vyskúšajte si tvorivé dielne v Slovenskej ľudovej majolike

Počas jesenných pondelkov sa môžete ponoriť do krás nášho tradičného ľudového umenia.

slovakia

left justify in out

Októbrové a novembrové pondelky v priestoroch Slovenskej ľudovej majoliky v Modre patria všetkým nadšencom tohto originálneho umenia, ktorí by sa chceli priučiť tajomstvám jeho krás a odniesť si domov vlastnoručne maľovaný krčah.

Tvorivé pondelkové dielne sú určené laikom, ktorí milujú modranskú majoliku a radi by nahliadli do zákulisia našich najväčších remeselných dielní tohto odvetvia s obdivuhodne dlhou tradíciou.

Majoliková ornamentika, ktorá je zapísaná aj v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska je pre vás sprístupnená prostredníctvom keramických dielní každý pondelok. Najbližšie sa môžete zapojiť už 14. októbra. Budete mať jedinečnú príležitosť vyskúsať si výrobu ručne točenej keramiky a techniku maľby na surovú glazúru presne tak, ako majoliku zdobili a dodnes zdobia majstri tohto remesla.

 

Obrazok
Zdroj: majolika.sk

Okrem toho vás odborníci prevedú unikátnymi priestormi a celým výrobným procesom, vrátane nahliadnutia do obrovských pecí zo 70. rokov minulého storočia. Uvidíte tiež výstavu súčasných majstrov majoliky aj storočné vzorkovníky majstra Heřmana Landsfelda - nestora slovenskej a českej keramiky. 

Tvorivé dielne sa dajú vytvoriť na mieru aj pre škôlkárov, školákov, firmy, tímbuildingy, seniorov, rodiny, individuálnych návštevníkov. Na požiadane je možné dohodnúť si aj iný termín ako pondelok. Môžete si vybrať z troch druhov akcí - vzdelávacia exkurzia (45 min.), zážitková exkurzia (90 min.), alebo tvorivé dielne (60 min.).

Návštevu dielní a účasť na kurze môžete spojiť so spoznávaním modranského Múzea Ľudovíta Štúra, Múzea slovenskej keramickej plastiky, Galériou národného umelca Ignáca Bizmayera, ale aj ochutnávkou vychýreného modranského vína či kávy v niektorej z tunajších útulných vinoték a kaviarní. 

 

Obrazok
Zdroj: majolika.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: majolika.sk, Foto: majolika.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies