Afganec obvinený z plánovania útoku počas amerických volieb: Bývalý bezpečnostný strážca CIA čelí obvineniam z terorizmu

NETKY.SK • 10 Október 2024, 11:37 • 2 min
Afganec obvinený z plánovania útoku počas amerických volieb: Bývalý bezpečnostný strážca CIA čelí obvineniam z terorizmu

OKLAHOMA - Nasir Ahmad Tawhedi, 27-ročný Afganec presídlený do USA, bol zatknutý na základe obvinenia z plánovania teroristického útoku počas novembrových volieb. Podľa zdrojov pracoval v Afganistane ako bezpečnostný strážca pre CIA a priznal sa, že mal v úmysle zomrieť ako „mučeník“. FBI stále vyšetruje, kedy a ako došlo k jeho radikalizácii, a otázky o preverovaní afganských utečencov vyvolávajú obavy o národnú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Afganec zatknutý na základe obvinenia z plánovania teroristického útoku v deň volieb pracoval v Afganistane ako bezpečnostný strážca pre CIA, uviedli dva zdroje oboznámené so záležitosťou pre NBC News.

27-ročný Nasir Ahmad Tawhedi z Oklahoma City sa po svojom zatknutí vyšetrovateľom priznal, že plánoval vykonať útok v deň novembrových volieb a že spolu so spoluspiklencom očakávali smrť ako "mučeníci". V súdnych dokumentoch sa uvádza, že v marci prispel na charitatívnu organizáciu ISIS a mal prístup k online propagande ISIS, ale neuvádza sa v nich, či sa zradikalizoval pred príchodom do USA v roku 2021 alebo po ňom. Vysokopostavený predstaviteľ orgánov činných v trestnom konaní uviedol, že FBI túto otázku stále vyšetruje.

CIA sa k tomu odmietla vyjadriť.

Americký predstaviteľ uviedol, že Tawhedi, podobne ako ostatní Afganci, ktorí sa presídlili do USA, by pred príchodom do USA prešiel prísnymi bezpečnostnými kontrolami v iných krajinách. V súdnych dokumentoch sa uvádza, že Tawhedi vstúpil do krajiny v septembri 2021, približne mesiac po tom, ako americká armáda ukončila svoje chaotické sťahovanie z Afganistanu po 20 rokoch vojny.

"Každý Afganec presídlený do USA prechádza prísnou kontrolou a preverovaním bez ohľadu na to, s ktorou agentúrou spolupracoval," povedal úradník. "Tento proces zahŕňa kontrolu celého radu amerických záznamov a archívov," povedal úradník.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti, ktoré zohráva hlavnú úlohu pri preverovaní, odmietlo o tomto prípade diskutovať a vo svojom vyhlásení uviedlo, že "afganskí evakuanti, ktorí sa snažili vstúpiť do Spojených štátov, boli podrobení viacúrovňovej kontrole a preverovaniu na základe informácií spravodajských služieb, orgánov činných v trestnom konaní a protiteroristických informácií. Ak sa po príchode objavia nové informácie, prijmú sa príslušné opatrenia."

Členovia Kongresu a ďalší americkí predstavitelia však uviedli, že keď USA evakuovali desaťtisíce Afgancov v posledných dňoch vojny, objavili sa obavy, že nie všetci z nich boli riadne preverení. V správe generálneho inšpektora DHS sa uvádza, že agentúre "chýbali dôležité údaje", keď sa snažila preveriť utečencov.

CIA uskutočnila vlastnú rozsiahlu evakuáciu Afgancov, ktorí pracovali pre agentúru alebo jej pomáhali.

Generálny prokurátor Oklahomy sa však k tejto záležitosti vyjadril a uviedol, že radikálneho islamského teroristu doviezla do Spojených štátov priamo Bidenova-Harrisova administratíva v rámci svojho kontroverzného programu presídľovania utečencov. "Je jasné, že nedokázali riadne preveriť všetkých utečencov, čo predstavuje významnú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Tawhedi je jedným z mnohých tisícov, ktorí boli do Ameriky poslaní po katastrofálnom stiahnutí z Afganistanu," povedal.

"Hoci je nesporné, že mnohí afganskí utečenci dodržiavajú zákony a zaslúžia si našu vďačnosť za pomoc americkým silám v boji proti Talibanu, čelíme znepokojujúcej perspektíve, že Tawhedi nie je jediný terorista, ktorého sem priviedla vlastná vláda," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, OpIndia, Foto: India TV News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies