Slovensko proti Švédsku: Kto vybojuje cenné body v Lige národov?

NETKY.SK • 10 Október 2024, 12:18 • 2 min
Slovensko proti Švédsku: Kto vybojuje cenné body v Lige národov?

Začiatkom septembra sa začala nová kapitola Ligy národov a Slovensko sa prvýkrát od dramatického vypadnutia z EURO 2024, kde v poslednom 16. kole prehralo s neskorším finalistom Anglickom, vrátilo do hry.

slovakia

left justify in out

Na ceste do vyraďovacej fázy sokolíci porazili Belgicko a remizovali s Rumunskom, takže si do zápasov proti skromnejším súperom dokonale verili. Budú si však veriť aj na skúsených severanov?

Ich snaha o postup do Ligy B sa začala ťažko vybojovaným víťazstvom nad Estónskom v Tallinne, pričom jediný gól zápasu strelil v druhom polčase útočník Hellasu Verona Tomáš Suslov.
Po ňom nasledovala rýchla porážka Azerbajdžanu v Košiciach 2:0, keď ďalší hráč Verony, Ondrej Duda, premenil penaltu a David Strelec efektne zavŕšil body druhým gólom Slovenska.

Zverenci Francesca Calzonu, ktorým sa v sezóne 2022/23 nepodarilo vážne zabojovať o miestenku v druhej európskej lige, majú po skončení tohtoročnej skupinovej fázy našliapnuté minimálne do play-off. "Vieme, že to bude ťažký zápas. Naposledy sme prehrali na ME po penalte, takže máme im čo vracať. Bolo by super, keby prišla výhra pred našimi fanúšikmi. Bude to náročná prekážka, ale ak chceme postúpiť do 'béčka' a mať aj lepšiu východiskovú pozíciu v kvalifikácii, tak ich musíme zdolať," opísal hviezdny Milan Škriniar.

Ak však chcú vystriedať Švédsko na prvom mieste, musia určite ukončiť svoje suchoty proti piatkovému súperovi: Slovensko ešte nevyhralo v šiestich predchádzajúcich stretnutiach a naposledy prehralo vo finále EURO 2020.Slovensko je veľmi dobrý tím, toto leto hrali veľmi dobre na MS a aj v osemfinálovom zápase proti Anglicku. Bude zaujímavé sledovať, ako obstojíme proti tomuto tímu," vyjadril sa švédsky tréner. Zverenci Jona Dahla Tomassona, ktorí majú na konte šesť bodov, prešli cez svojich prvých dvoch súperov v Lige národov bez inkasovaného gólu.

Po troch prehrách zo štyroch priateľských zápasov na začiatku svojho pôsobenia nový šéf Blagultu Tomasson zmiernil tlak tým, že v septembri zaznamenal dve súťažné víťazstvá a po úspechu 3:1 v Azerbajdžane dosiahol komplexné domáce víťazstvo o tri dni neskôr. Po tom, čo sa presadil aj v Baku, sa v Solne dvakrát presadil stroj na góly Sportingu Lisabon Viktor Gyökeres a svoj tretí gól zaznamenal aj jeho partner Alexander Isak, keď Švédi zvíťazili vo veľkom štýle.

Získanie maximálneho počtu bodov tento mesiac by ich postavilo do pozície favorita na prvé miesto, ale pred náročnou úlohou na štadióne Tehelného Poľa prehrali tri z posledných štyroch zápasov vonku. „Určite to nebude jednoduchý zápas, taký je však každý na tejto úrovni. Hlavne v útoku a strede poľa majú Švédi vysokú kvalitu. Aj my však vieme, v čom je naša sila, a budeme chcieť oba zápasy v októbri vyhrať. Chceme sa prezentovať štýlom, ktorému veríme. Budeme sa snažiť mať čo najviac loptu v našej moci. Nie je to jednoduchý spôsob hry, ale dokázali sme, že s ním môžeme byť úspešní," vyjadril sa Lobotka.

obrazok
Tréner slovenskej reprezentácie, Francesco Calzone
Zdroj: Getty Images
obrazok
Tréner švédskej reprezentácie, Jon Dahl Tomasson.
Zdroj: Getty Images


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Sports Mole, Foto: Annirudh Bhalla
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies