Hruška planá z Bošáce získala titul Strom roka 2024: Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka

NETKY.SK • 10 Október 2024, 13:38 • 2 min
Hruška planá z Bošáce získala titul Strom roka 2024: Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka

BANSKÁ BYSTRICA - Stromom roka 2024 na Slovensku je 150-ročná hruška planá z Bošáce. V hlasovaní získala takmer 2300 hlasov a bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Anketu organizovala Nadácia Ekopolis s cieľom upozorniť na vzácne a ohrozené stromy a podporiť záujem verejnosti o ochranu prírody.

slovakia

left justify in out

Hruška planá, stará 150 rokov, sa stala Stromom roka 2024 v ankete organizovanej Nadáciou Ekopolis. Na slávnostnom vyhlásení výsledkov, ktoré sa konalo vo štvrtok v Bratislave, získala táto majestátna hruška takmer 2 300 hlasov od viac ako 14 000 účastníkov.

Hruška, ktorá sa nachádza na úpätí vrchu Lysica nad obcou Bošáca, bude na jar reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

Víťazný strom, vysoký desať metrov s obvodom kmeňa 195 centimetrov, rastie v oblasti známej bohatou ovocinárskou tradíciou. Na druhom mieste v ankete sa umiestnila vŕba biela-smútočná z Prievidze so 2 265 hlasmi, zatiaľ čo tretie miesto obsadila lipa malolistá z Ordzovian s 1 330 hlasmi.

Všetky víťazné stromy sa dočkajú odborného posúdenia a ošetrenia.

Anketa sa zameriava aj na zapojenie škôl, pričom v prvej kategórii, kde rozhodoval počet hlasov od žiakov, zvíťazila Spojená škola Novohradská z Bratislavy. Druhé miesto patrilo Základnej škole Veľkomoravská z Trenčína a tretie Základnej škole na Karpatskej ulici v Žiline.

V druhej kategórii, kde sa oceňovali aktivity žiakov, zvíťazila Spojená škola zo Svitu za ich inovatívny projekt o životnom prostredí.

Okrem víťazov budú tento rok ošetrované aj ďalšie nominované stromy, konkrétne hruška a javor, ktoré sa nedostali do finále. Ako tradičná súčasť ankety sa plánuje aj verejná výsadba stromov v obci Vištuk, kde dobrovoľníci obnovia historickú lipovú alej.

Titul Strom roka sa na Slovensku odovzdáva od roku 2002 a od roku 2007 ho organizuje Nadácia Ekopolis. Spevák Peter Lipa je patrónom tejto ankety, ktorej cieľom je upozorniť na vzácne a ohrozené stromy a podnietiť záujem o ochranu životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Nadácia Ekopolis, Foto: FB/Nadácia Ekopolis
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies