PREČO je teraz toľkým dospelým diagnostikovaná ADHD? Fakty vás určite PREKVAPIA

NETKY.SK • 12 Október 2024, 11:02 • 2 min
PREČO je teraz toľkým dospelým diagnostikovaná ADHD? Fakty vás určite PREKVAPIA

V posledných rokoch, najmä od roku 2020, došlo k výraznému nárastu počtu dospelých s diagnózou poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), čo je stav, ktorý sa kedysi spájal predovšetkým s deťmi.

slovakia

left justify in out

Mnohí dospelí teraz zisťujú, že ich dlhotrvajúce ťažkosti so sústredením, organizáciou a kontrolou impulzov môžu mať korene v nediagnostikovanej ADHD. Čo však poháňa nárast diagnóz? Je to väčšie povedomie a zníženie stigmy, alebo zohráva úlohu aj technológia – a ak áno, do akej miery?

 

Koľko dospelých má ADHD?
 
Podľa nedávneho výskumu má ADHD približne 6,8 % dospelých na celom svete, čo je nárast zo 4,4 % v roku 2003. To sa rovná asi 366 miliónom dospelých – zhruba populácii Spojených štátov.
 
Človek s ADHD sa vyznačuje tým, že nevenuje pozornosť detailom, nie je schopný dodržiavať alebo rozumieť pokynom, je rozptýlený, nevenuje pozornosť a nedrží sa na správnej ceste. Vyhýba sa úlohám, ktoré si vyžadujú úsilie.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: femina.hu

Typy ADHD: Nepozornosť

Pre nepozornú ADHD je charakteristické, že nevenuje pozornosť detailom, nie je schopná dodržiavať alebo pochopiť pokyny, je roztržitá, nedokáže dávať pozor a udržať sa na ceste a vyhýba sa úlohám, ktoré si vyžadujú námahu.

 

Typy ADHD: Hyperaktívna-impulzívna

Medzi príznaky hyperaktívno-impulzívnej ADHD patrí neposednosť, nadmerné rozprávanie, prerušovanie ostatných, rozprávanie mimo poradia a časté vstávanie počas sedenia.


Typy ADHD: Kombinovaná

Ľudia s kombinovaným typom ADHD vykazujú príznaky nepozorného aj hyperaktívno-impulzívneho typu. Ide o najčastejšiu formu ADHD.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: peoplearn.org

Každodenné činnosti s ADHD

Pre deti s ADHD môžu byť každodenné úlohy, ako je chodenie do postele, včasná príprava do školy a udržiavanie poriadku, náročné.

Dospelí s ADHD môžu mať problémy s organizáciou a riadením času, sústredením sa a dokončovaním úloh a zvládaním stresu.

Čo je príčinou ADHD?

Presná príčina ADHD nie je známa, ale toto ochorenie sa zvyčajne vyskytuje v rodinách. Medzi ďalšie možné faktory patrí predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť a vystavenie fajčeniu, alkoholu alebo užívaniu drog počas tehotenstva.


ADHD súvisiaca s technológiami

Výskum stále prebieha, ale štúdia uverejnená v časopise Journal of the American Medical Association zistila, že časté používanie digitálnych médií - ako sú sociálne médiá, hry, písanie textových správ a streamovanie - zvyšuje riziko vzniku príznakov ADHD takmer o 10 %.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Obmedzenie používania telefónu

Podľa rozsiahlej populačnej štúdie BMC Public Health by sa na prevenciu porúch pozornosti súvisiacich s používaním technológií malo používanie smartfónu obmedziť na 60 minút denne.

Neustála technologická stimulácia

Keďže sa od ľudí očakáva, že budú vykonávať viacero úloh a budú čeliť neustálej stimulácii z technológií a používania obrazovky, môže to prispieť ku skráteniu doby pozornosti.

Umožniť mozgu resetovať sa

Odborníci sa domnievajú, že súvislosť medzi používaním technológií a problémami s pozornosťou môže byť spôsobená tým, že ľudia, ktorí neustále používajú technológie, majú menej príležitostí umožniť svojmu mozgu odpočinok.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

ADHD a nadmerné používanie internetu

Vedci sa stále snažia zistiť, či sa ľudia stávajú nadmernými online konzumentmi preto, že majú ADHD, alebo či sa u nich ADHD vyvinie v dôsledku intenzívnej online konzumácie. Výskum čoraz viac naznačuje, že to môže byť tá druhá možnosť.

Technológie môže zhoršiť existujúce príznaky ADHD

Nadmerné používanie technológií môže zhoršiť už existujúce ADHD alebo spôsobiť, že mozog bez ADHD sa bude cítiť rozptýlený.

 

Diagnóza

ADHD sa u detí často prehliada a môže sa identifikovať až v dospelosti. Aby bolo možné diagnostikovať ADHD, musia byť u niekoho do 12 rokov identifikované špecifické príznaky.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Ľudia nemusia byť diagnostikovaní do 12 rokov, stačí, ak sú do tohto veku prítomné príznaky. V niektorých prípadoch sa príznaky môžu identifikovať spätne na základe preskúmania poznámok učiteľa alebo rozhovoru s rodinnými príslušníkmi s podporou vyškoleného psychiatra.

 

Zmeškané príležitosti na diagnostiku
 
ADHD sa niekedy identifikuje až vo vyššom veku, pretože v mladšom veku sa príznaky prehliadli alebo boli maskované inými faktormi. Dieťa, ktoré nebolo schopné pokojne sedieť v triede, môže byť veľmi netrpezlivé pri čakaní v radoch v obchode s potravinami.

 

Ženy a ADHD
 
Dospelé ženy sú jednou z najčastejšie nediagnostikovaných skupín s ADHD. Často dostávajú antidepresíva a lieky proti úzkosti, hoci v skutočnosti ich príznaky súvisia s ADHD.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny spojené s menštruáciou alebo menopauzou často odhalia latentné príznaky ADHD u osôb, ktoré boli pri narodení priradené k ženám.

COVID-19

Mať štruktúru môže byť pre osoby s nediagnostikovanou ADHD mechanizmom zvládania. Zmena pracovného prostredia pre niektorých odborníkov a študentov počas pandémie COVID-19 mohla spôsobiť, že bolo ťažké zostať sústredený a dodržiavať hranice medzi pracovným a súkromným životom.

Informovanosť o sociálnych médiách

Zvýšený obsah týkajúci sa ADHD na sociálnych médiách zvýšil povedomie o tomto ochorení a viedol ľudí k tomu, aby si kládli otázky o vlastnom správaní, ktoré by mohlo naznačovať ADHD.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Znížená stigma

Stigma obklopujúca duševné zdravie a neurovývinové poruchy sa znížila, čo povzbudilo viac jednotlivcov, aby vyhľadali pomoc a získali diagnózu.

Prehliadanie inej diagnózy

Príznaky, ako je slabá pozornosť a sústredenie, môžu spôsobovať aj iné ochorenia, nielen ADHD. Depresia a úzkostné poruchy môžu byť nesprávne diagnostikované ako ADHD.

Nesprávna diagnóza

Nesprávna diagnóza ADHD môže mať za následok neúčinné lieky a liečbu, čo môže sťažovať zvládanie pracovných, školských alebo životných problémov.

Spoliehanie sa na psychologické hodnotenia

Diagnóza ADHD sa môže stanoviť pomocou kombinácie psychologických testov a hodnotiacich škál, čo môže niekedy viesť k falošne pozitívnym výsledkom, teda k tvrdeniu, že ADHD je prítomná, aj keď nie je.

           

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: ADDitude

Celebrity s ADHD

Podľa niektorých sa ľudia od 18. storočia aktívne snažili o diagnózy, ktoré ponúkali spoločenskú prestíž. A keďže čoraz viac celebrít sa otvára svojim diagnózam ADHD, tento trend môže ovplyvniť ostatných, aby vyhľadávali podobné diagnózy.

ADHD často koexistuje s inými ochoreniami

ADHD môže koexistovať s inými ochoreniami a dospelí, ktorým bolo diagnostikované koexistujúce ochorenie, ako napríklad obsedantno-kompulzívna porucha (OCD), nemusia pokračovať v posudzovaní ADHD.

Okamžité uspokojenie

Žijeme v spoločnosti, ktorá je poháňaná okamžitým uspokojením a pri absencii plánovania budúcnosti a tolerancie nudy sa príznaky ADHD prejavia vo všetkých vekových kategóriách.

         

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Pixabay

Liečba
 
ADHD možno liečiť liekmi, kognitívno-behaviorálnou terapiou alebo kombináciou oboch. Konzultácia so zdravotníckym pracovníkom vám pomôže určiť najúčinnejšiu liečbu pre vaše potreby.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Unsplash


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: National Geographic, University of Utah Health, NHS, Australian Public Service, Stars Insider, BMC Public Health, Journal of the American Medical Association, Foto: yeghip.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies