Ministerstvo školstva zlepšuje starostlivosť o duševné zdravie detí a mládeže na školách

NETKY.SK • 10 Október 2024, 14:17 • 2 min
Ministerstvo školstva zlepšuje starostlivosť o duševné zdravie detí a mládeže na školách

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva pokračuje v podpore duševného zdravia detí a mladých ľudí prostredníctvom viacerých projektov zameraných na prevenciu a vytváranie bezpečného školského prostredia. Cieľom iniciatív je zabezpečiť rovnaké šance na rozvoj pre všetkých žiakov, pričom súčasťou opatrení je aj zavedenie regulácie používania mobilných telefónov počas vyučovania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva pokračuje v napĺňaní záväzku z Programového vyhlásenia vlády SR zlepšovať starostlivosť o duševné zdravie detí a mladých ľudí na školách. Aktuálne prebiehajú viaceré projekty zamerané na prevenciu a podporu duševnej pohody žiakov, medzi ktoré patria "Duševné zdravie detí a mládeže" a "Podpora detí a mládeže".

Cieľom týchto iniciatív je vytvárať bezpečné prostredie, ktoré podporuje nielen akademické úspechy, ale aj psychické a emocionálne zdravie všetkých žiakov, bez ohľadu na ich sociálne či zdravotné zázemie.

Minister školstva Tomáš Drucker zdôraznil, že podpora duševného zdravia je kľúčová pre vytváranie inkluzívneho a priateľského školského prostredia.

"Starostlivosť o duševné zdravie detí a mladých ľudí je jedným z pilierov úspešného vzdelávacieho systému. Naším cieľom je zabezpečiť, aby všetky deti mali rovnaké šance na rozvoj – nielen akademický, ale aj emocionálny. Verím, že práve podpora psychickej pohody môže pomôcť predísť problémom, ako sú šikana, záškoláctvo alebo násilie v školách," uviedol Drucker.

Rezort v apríli 2024 predložil nový zákon pre zavedenie regulácie mobilov počas vyučovania. Tento krok nie je zameraný na úplné vylúčenie digitálnych technológií zo školského prostredia, ale na ich premyslené a rozumné využívanie.

Zákaz mobilných telefónov je reakciou na alarmujúce údaje o negatívnom vplyve ich nadmerného používania na duševnú pohodu a akademické výsledky žiakov. Zároveň sa zavedú výnimky pre deti so zdravotnými znevýhodneniami.

Súčasťou podpory duševného zdravia na školách sú aj tzv. ranné kruhy – skupinové aktivity, ktoré posilňujú sociálne väzby a podporujú komunikáciu medzi žiakmi. Tieto kruhy umožňujú deťom a učiteľom zdieľať svoje myšlienky a pocity v bezpečnom prostredí, čím prispievajú k zlepšeniu atmosféry v triedach a posilneniu spolupráce.

Ministerstvo tiež pripravuje historicky prvú databázu preventívnych programov v rámci národného projektu "Duševné zdravie a prevencia", ktorá bude spustená v januári 2025. Táto databáza ponúkne školám praktické nástroje na prevenciu rizikového správania a podporu duševného zdravia detí.

"Prevencia je kľúčom k budovaniu zdravého školského prostredia," doplnil Drucker. "Našou prioritou je včasné identifikovanie problémov, aby sme mohli deťom poskytnúť potrebnú pomoc. Bezpečné a podporujúce prostredie je predpokladom pre ich úspešné vzdelávanie," dodal.

V spolupráci s odborníkmi sa tiež vytvára nová metodická príručka, ktorá pomôže školám lepšie sa orientovať v oblasti prevencie a výberu kvalitných programov na podporu duševného zdravia.

V rámci kurikulárnej reformy sa budú postupne zavádzať vzdelávacie štandardy pre sociálnu a emocionálnu gramotnosť, ktoré školám poskytnú efektívne nástroje na rozvíjanie emocionálnych zručností žiakov.

Ministerstvo školstva tak pokračuje v aktívnych krokoch na podporu duševnej pohody detí a mládeže, pričom dôraz kladie na prevenciu, včasnú intervenciu a vytváranie bezpečného prostredia na školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies