Irak čelí rekordnému prebytku pšenice, ale stratí takmer pol miliardy dolárov: Vláda platí vysokú cenu za podporu farmárov

NETKY.SK • 10 Október 2024, 15:09 • 2 min
Irak čelí rekordnému prebytku pšenice, ale stratí takmer pol miliardy dolárov: Vláda platí vysokú cenu za podporu farmárov

BAGDAD - Irak, ktorý zvyčajne patrí medzi najväčších dovozcov pšenice na Blízkom východe, tento rok čelí obrovskému prebytku vďaka nečakane vysokej úrode. Hoci je to pre poľnohospodárov skvelá správa, vládu to bude stáť takmer pol miliardy dolárov, keďže platí farmárom viac ako dvojnásobok svetovej ceny, aby podporila produkciu v suchých podmienkach.

slovakia

left justify in out

Vďaka bohatej úrode a veľkému prebytku obilia v Iraku, ktorý je zvyčajne jedným z najväčších dovozcov pšenice na Blízkom východe, má vláda podľa výpočtov agentúry Reuters vyhliadky na čistú stratu vo výške takmer pol miliardy dolárov.

Prebytok 1,5 milióna ton pšenice, ktorému pomohli lepšie dažde, než sa očakávalo, ale predovšetkým vládne dotácie, je pre poľnohospodárov vynikajúcou správou.

Pre vládu, ktorá im platí viac ako dvojnásobok ceny na svetovom trhu, aby podporila pestovanie tejto základnej potraviny v často suchých podmienkach, je však cena vysoká.

Riaditeľ Generálnej spoločnosti pre obchod s obilím Haider Nouri v pondelok prezradil, že iracké strategické rezervy pšenice v súčasnosti predstavujú viac ako 5,5 milióna ton. Vo vyhlásení pre Irackú tlačovú agentúru (INA) Núrí vysvetlil, že tieto veľké zásoby pšenice vystačia na jeden rok, aby uspokojili miestny dopyt, a zdôraznil, že ceny múky sa nezvýšia v dôsledku žiadnej globálnej krízy.

Pracovník kontroluje vzorky pšeničných zŕn v mlyne Wadi Al-Sanabul na predmestí Bagdadu v Iraku, 27. augusta 2024.
Pracovník kontroluje vzorky pšeničných zŕn v mlyne Wadi Al-Sanabul na predmestí Bagdadu v Iraku, 27. augusta 2024.
Zdroj: Reuters / Thaier Al-Sudani

Podľa výpočtov, ktoré vychádzajú z oficiálnych údajov a rozhovorov s viac ako desiatimi vládnymi úradníkmi, farmármi, majiteľmi mlynov, analytikmi a vývozcami, vláda po zaplatení farmárom a za predpokladu, že sa jej podarí prebytok predať súkromným mlynárom v Iraku za dohodnutú cenu, utrpí stratu vo výške 458,37 milióna USD.

Kritici tvrdia, že je potrebné lepšie vyvážiť problémy spojené s motiváciou poľnohospodárov a obmedzenými finančnými a inými zdrojmi. "Je to zlé plánovanie," povedal Adel Al Mokhtar, bývalý poradca poľnohospodárskeho výboru irackého parlamentu. "Prečo vyrábame viac, ako potrebujeme, čo vedie aj k plytvaniu vodou?" opýtal sa.

Z historického hľadiska sa v Iraku, ktorý je súčasťou úrodného polmesiaca od Stredozemného mora po Perzský záliv, rozvinulo poľnohospodárstvo pred viac ako 10 000 rokmi.

Obrovská úroda dosiahnutá v roku 2023 je odrazom prechodu na pestovanie pšenice v púštnych oblastiach s využitím podzemnej vody namiesto ubúdajúcej vody z irackých riek, keďže krajina prežíva najhoršie sucho vo svojej histórii.

Irak bol počas troch rokov pred vojnou na Ukrajine sebestačný v produkcii pšenice, pričom v roku 2019 sa jej vyprodukuje 4,7 milióna ton, v roku 2020 6,2 milióna ton a v roku 2021 približne 4,2 milióna ton. Avšak faktory ako nedostatok vody a rozširovanie púští viedli k poklesu miestnej produkcie pšenice, čo prinútilo irackú vládu dovážať pšenicu, aby pokryla jej nedostatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, UkrAgroConsult, Foto: shafaq.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies