Minister Takáč vyzýva poľnohospodárov k spolupráci: Bez žiadostí peniaze nevyplatíme + VIDEO

NETKY.SK • 10 Október 2024, 15:01 • 2 min
Minister Takáč vyzýva poľnohospodárov k spolupráci: Bez žiadostí peniaze nevyplatíme + VIDEO

BRATISLAVA - Minister pôdohospodárstva Richard Takáč upozornil na komplikovanú situáciu v čerpaní eurofondov z Programu rozvoja vidieka (PRV). Po nečinnosti predchádzajúceho vedenia musí rezort dohnať zameškané a v nasledujúcich dvoch rokoch vyčerpať až 59 % celkových prostriedkov. Minister zároveň apeluje na poľnohospodárov, aby aktívne podávali žiadosti o platbu, inak hrozí, že Slovensko príde o významné európske zdroje.

slovakia

left justify in out

"Za ostatné tri roky sme nečinnosťou predchodcov stratili cenný čas, ktorý teraz musíme dohnať," vyjadril sa Richard Takáč na margo medzirezortného pracovného stretnutia odborníkov na eurofondy, ktorý zvolal k čerpaniu prostriedkov Programu rozvoja vidieka (PRV).

"Sme v komplikovanej situácii. Robíme všetko preto, aby sme  obnovili dôveru ľudí v Pôdohospodársku platobnú agentúru. Málokto veril, že priame platby poľnohospodárom vyplatíme do konca júna a my sme ich nielen vyplatili na čas, ale po rokoch bez pokuty a urobíme všetko preto, aby sme čo najviac peňazí dali prijímateľom aj v rámci PRV. Potrebujeme však spoluprácu najmä poľnohospodárov, na ktorých týmto apelujem, aby si podávali žiadosti o platbu. Bez žiadostí im peniaze nemáme ako vyplatiť," zdôraznil minister Takáč.

Ministerstvo zdedilo po predchádzajúcom vedení množstvo nevyriešených problémov. Medzi nimi aj 13 nevyhodnotených výziev zahŕňajúcich viac ako 1 900 projektov, 1 613 neoverených verejných obstarávaní v hodnote 230 miliónov eur a 1 096 nepreplatených žiadostí o platbu, z ktorých niektoré siahajú až do roku 2018.

Za prvých deväť mesiacov tohto roka sa vyčerpalo 92,2 miliónov eur, zatiaľ čo za tri roky bývalej vlády spolu len 150 miliónov eur. "Keby bývalá vláda čerpala našim tempom, nehrozilo by nám, že musíme niečo vracať do Bruselu," uviedol Takáč.

Agrorezort prijal už viacero opatrení na zlepšenie situácie. Medzi nimi navýšenie administratívnych kapacít, prijatie externých pracovníkov na kontrolu obstarávania, zavedenie zálohového systému financovania a navýšenie prostriedkov v rámci výziev, ktoré sa  efektívne administrujú. Napriek tomu zostáva situácia kritická.

"V rokoch 2024 a 2025 potrebujeme vyčerpať 1 057 miliónov eur, čo predstavuje 59 % celého programu," hovorí minister Takáč a pokračuje: "Za 8 rokov naši predchodcovia vyčerpali 746 miliónov eur v rámci projektových podpôr, čo predstavuje 41 % programu. To hovorí za všetko. Je to obrovská výzva, robíme však všetko pre to, aby sme ju zvládli."

Ministerstvo spolu s vedením Pôdohospodárskej platobnej agentúry a odborníkmi na eurofondy z iných rezortov intenzívne prehodnocuje možnosti na maximalizáciu čerpania dostupných prostriedkov. Situácia si vyžaduje urgentné a efektívne kroky, aby Slovensko neprišlo o významné európske zdroje určené na rozvoj vidieka a poľnohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPRV SR, Foto: FB/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies