Juraj Blanár ocenil odchádzajúcu veľvyslankyňu Talianska: Zlatá medaila za prínos k slovensko-talianskemu dialógu

NETKY.SK • 10 Október 2024, 17:32 • 2 min
Juraj Blanár ocenil odchádzajúcu veľvyslankyňu Talianska: Zlatá medaila za prínos k slovensko-talianskemu dialógu

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár dnes poďakoval Catherine Flumianiovej za jej úspešnú trojročnú diplomatickú misiu na Slovensku. Pri príležitosti ukončenia jej pôsobenia odovzdal jej Zlatú pamätnú medailu za významný prínos pri rozvoji bilaterálnych vzťahov. Blanár vyzdvihol dôležitosť spolupráce v energetickej oblasti a potvrdil, že Taliansko je jedným z najvýznamnejších obchodných partnerov Slovenska. Obaja diplomati sa zhodli na potrebe pokračovať v posilňovaní európskeho hospodárstva a podporovať integráciu západného Balkánu do EÚ.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár dnes poďakoval za úspešnú trojročnú diplomatickú misiu na Slovensku mimoriadnej a splnomocnenej veľvyslankyni Talianska v SR Catherine Flumianiovej.

Pri príležitosti ukončenia vyslania jej šéf slovenskej diplomacie odovzdal Zlatú pamätnú medailu za významný prínos pri rozvoji slovensko-talianskeho dialógu.

"Bilaterálne vzťahy sú dlhodobo na veľmi dobrej úrovni. Taliansko je pre Slovensko jedným z najvýznamnejších obchodných partnerov. Naša spolupráca je významná v energetickej oblasti, a to ako pri jadrovej energetike, tak pri otázkach diverzifikácie energetických zdrojov," informoval minister Blanár a zdôraznil potrebu spoločne pracovať na posilnení európskeho hospodárstva a na zvyšovaní konkurencieschopnosti Európskej únie.

Popri stabilnom partnerstve Slovenska a Talianska v EÚ a Severoatlantickej aliancii ocenil rovnako pôsobenie oboch krajín v neformálnom zoskupení Priateľov západného Balkánu s cieľom podporovať a zintenzívniť proces európskej integrácie štátov západobalkánskeho regiónu.

Talianska veľvyslankyňa vyzdvihla oživenie dialógu v rámci rezortných sekcií ministerstiev zahraničných vecí.

Taliansko zastáva z pohľadu slovenského exportu siedmu priečku. V SR je zase významným investorom v sektore finančníctva, bankovníctva aj energetiky. Ďalší potenciál ponúkajú oblasti automatizácie, obehového hospodárstva či digitalizácie.

Blanár poďakoval talianskej veľvyslankyni za posilnenie vzájomných vzťahov zároveň v oblasti kultúry, ekonomiky i vzdelávania a zaželal jej úspešné pokračovanie v ďalšej diplomatickej službe. SR bola prvou zahraničnou diplomatickou misiou C. Flumianiovej v pozícii veľvyslankyne.

O dobrých vzťahoch oboch štátov svedčia aj blížiace sa návštevy predstaviteľov Slovenska v Taliansku. O necelé dva týždne odcestuje na pracovné rokovania do Ríma minister Juraj Blanár, ktorého prijme šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani. V januári by mal svoju prvú oficiálnu návštevu Talianska absolvovať prezident SR Peter Pellegrini.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies