Žaloba UFC odhaľuje šokujúce svedectvá bývalých veteránov

NETKY.SK • 10 Október 2024, 17:43 • 2 min
Žaloba UFC odhaľuje šokujúce svedectvá bývalých veteránov

V najnovšej aktualizácii protimonopolných pravidiel sa veteráni UFC priznávajú k psychickým, fyzickým a finančným problémom, ktoré ich zasiahli.

slovakia

left justify in out

TKO Group, materská spoločnosť UFC, dosiahla dohodu so žalobcami v prípade Le vs. Zuffa, podľa ktorej zaplatí 375 miliónov dolárov v hromadnej žalobe, v ktorej bývalí bojovníci tvrdia, že organizácia MMA porušila protimonopolné zákony. Viac ako 50 bývalých bojovníkov UFC vyjadrilo svoju podporu návrhu a ako presvedčivé dôvody na dokončenie prípadu uviedli svoje fyzické, psychické a finančné podmienky.

Bývalý dočasný šampión UFC v ťažkej váhe Shane Carwin bojoval počas obdobia, na ktoré sa vzťahuje skupinová žaloba, len raz a v roku 2011 ukončil svoju kariéru so šiestimi zápasmi v UFC. „Inžinier“ priznal, že „celé dni“ trávi v posteli a bojuje s paranojou, strachom a úzkosťou v dôsledku poškodenia mozgu. Carwin vyštudoval inžinierske štúdium, odtiaľ pochádza aj jeho prezývka. Vo svojom vyhlásení prezradil, že kvôli svojmu stavu nebol schopný „udržať si“ prácu inžiniera.

Celé dni trávim v posteli a trpím záchvatmi paranoje, strachu a úzkosti. Dvakrát som bol hospitalizovaný na liečbu závislosti. Nebol som schopný udržať si dostatočné sústredenie, aby som si udržal inžiniersku prácu. Čelím vážnym problémom pri pokrývaní základných každodenných výdavkov na stravu, bývanie a dopravu a pri základných životných zručnostiach potrebných na fungovanie.

Protimonopolná žaloba sa datuje do roku 2014, keď bola spoločnosť Zuffa obvinená z porušovania protimonopolných zákonov tým, že platila bojovníkom UFC menej, ako mali nárok, a týmito praktikami poškodzovala iných promotérov MMA. V žalobe sa tiež tvrdí, že UFC získala nespravodlivú výhodu v odvetví zmiešaných bojových umení prostredníctvom dlhoročných protisúťažných taktík a zapojila sa „do schémy na získanie a udržanie monopolnej moci na trhu služieb elitných profesionálnych bojovníkov MMA“.

Legenda MMA a veterán UFC, ktorý absolvoval 12 zápasov, Wanderlei Silva, sa vo svojom vyhlásení vyjadril k príznakom traumatického poškodenia mozgu a CTE. „Počas zápasov za UFC som utrpel mnoho závažných zranení, vrátane otrasov mozgu. Obávam sa, že som počas svojej kariéry utrpel traumatické poškodenie mozgu (TBI) a pozorujem príznaky spoločné pre TBI a CTE, vrátane depresie, výkyvov nálad a podráždenosti.

Silva tiež poukázal na svoju finančnú situáciu ako dôvod na prijatie vyrovnania. „Tieto prostriedky by mi umožnili získať potrebnú zdravotnú starostlivosť a udržať si strechu nad hlavou a jedlo na stole.“ Silva opustil UFC v roku 2013 a pred odchodom do dôchodku ešte dvakrát bojoval v Bellatore.

UFC sa bráni tvrdením, že do tohto športu investovala, a zároveň poukazuje na konkurenčné organizácie, ktoré vznikli za posledné tri desaťročia, ako na dôkaz rovnakých podmienok.

obrazok
UFC zápasník Cung Le, ktorý je súčasťou udalostí a žaloby, týkajucej sa UFC
Zdroj: Getty Images
obrazok
jeden z dokumentov bývalých zápasníkov UFC.
Zdroj: Getty Image


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: SI, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies