Slovenský priemysel v auguste rástol len mierne, ťahúňom zostáva energetika

NETKY.SK • 11 Október 2024, 09:20 • 2 min
Slovenský priemysel v auguste rástol len mierne, ťahúňom zostáva energetika

BRATISLAVA - Priemyselná produkcia na Slovensku vzrástla v auguste o 0,9 %, pričom najväčší vplyv na tento rast mala energetika s medziročným zvýšením o viac ako 16 %. Napriek pozitívnemu vývoju však viaceré odvetvia, ako strojárska výroba a výroba z gumy a plastov, pokračovali v spomaľovaní.

slovakia

left justify in out

Ťahúňom slovenského priemyslu zostala už tretí mesiac najmä energetika, k rastu produkcie v auguste prispeli aj ďalšie menšie odvetvia. Vývoj však zostal rozkolísaný a viaceré odvetvia pokračovali v medziročne nižšej kondícii - najvýznamnejšie spomalenie sa prejavilo v strojárskej výrobe a vo výrobe z gumy a plastu.

Priemyselná produkcia SR v auguste 2024 vzrástla o 0,9 %. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, kedy priemysel medziročne zvýšil svoj výkon. Vývoj v jednotlivých štruktúrach priemyslu však bol naďalej rozkolísaný, z 15 sledovaných odvetví medziročne vyšší výkon dosiahlo 8.

Priemysel potiahli najmä menšie priemyselné odvetvia, ktoré udržiavajú výrazne vyšší výkon ako vlani už niekoľko mesiacov.

Zdroj: ŠÚ SR

Najvýznamnejší vplyv na priemyselnú produkciu mal medziročne významne vyšší výkon v energetike, teda v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o viac ako 16 %. Energetika s dvojciferným rastom už tri mesiace za sebou tak naďalej najvýraznejšie podporuje udržanie priemyslu v plusových hodnotách.

Na druhom a treťom mieste z hľadiska vplyvu na odvetvie bolo už dlhšie pretrvávajúce spomaľovanie výkonu v strojárskej výrobe, aktuálne v auguste o 11,6 % a tiež o takmer 7 % nižší výkon vo výrobe z gumy a plastov.

V rebríčku vplyvov na augustový výkon priemyslu sa aj na ďalších miestach striedali odvetvia s medziročne vyšším výkonom, ktoré boli negované odvetviami s klesajúcim výkonom. K pozitívnemu vývoju dopomohol vysoký takmer 18 % rast v ostatnej výrobe a oprave strojov, ako aj vyše 8 % nárast vo výrobe potravín.
 
Kľúčové odvetvia slovenského priemyslu, ako výroba dopravných prostriedkov a výroba kovov mali slabší august ako pred rokom, ale len nepatrne, a tak ich vplyv na celkovú produkciu mesiaca bol zanedbateľný.

Zdroj: ŠÚ SR

Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 %.

V súhrne za osem mesiacov tohto roka priemyselná produkcia medziročne klesla o 1,4 %. Nižší výkon ako v rovnakom období minulého roka malo 9 z celkovo 15 sledovaných odvetví (špeciálnych priemyselných zoskupení).

Z priemyselných odvetví, ktoré sa najviac podieľali na celkovom poklese produkcie, bolo najvýznamnejšie zníženie výroby strojov o takmer 11 % a pokles o takmer 5 % vo výrobe kovov.

Vyššiemu prepadu zabránil kumulatívny viac ako 8 % rast vo výrobe elektrických zariadení a takmer 9 % navýšenie vo výrobe potravín. Kľúčová výroba dopravných prostriedkov mala rovnaký výkon ako za osem mesiacov 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ŠÚ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies