Polícia odhalila rozsiahle podvody na senioroch: Falošní policajti vylákali desiatky tisíc eur

NETKY.SK • 11 Október 2024, 09:35 • 2 min
Polícia odhalila rozsiahle podvody na senioroch: Falošní policajti vylákali desiatky tisíc eur

BRATISLAVA - Bratislavská polícia rieši sériu podvodov zameraných na seniorov, kde podvodníci využívali falošné legendy o policajtoch či advokátoch. Dôverčiví starší ľudia prichádzali o tisíce eur, zlato aj cennosti. Polícia opäť vyzýva verejnosť na zvýšenú obozretnosť a apeluje na rodiny, aby seniorom pomohli rozoznať tieto podvody.

slovakia

left justify in out

Bratislavská polícia intenzívne vyšetruje prípady podvodov páchaných na senioroch, ktoré sa v posledných rokoch stali čoraz častejšími a závažnejšími. Tieto podvody sú často organizované skupinami, ktoré využívajú dôverčivosť starších ľudí, pričom im spôsobujú finančné straty vo výške desiatok tisíc eur.

Podvody s falošnými identitami: „Falošný policajt“ a ďalšie legendy

Jedným z najčastejších scenárov, s ktorými sa polícia stretáva, je tzv. falošný policajt. Tento prípad sa odohral aj v bratislavskej mestskej časti Ružinov, kde dvaja Lučenčania – Vincent O. a Ladislav G. – kontaktovali 78-ročnú seniorku a presvedčili ju, že jej majetok je v ohrození.

Pod zámienkou, že ju chránia pred falošnými páchateľmi, seniorka odovzdala 8 000 eur v domnienke, že pomáha pri vyšetrovaní. Táto podvodná schéma patrí medzi najbežnejšie triky, kde podvodníci predstierajú, že chránia obeť, avšak v skutočnosti od nej vylákajú peniaze.

Vyšetrovanie zároveň odhalilo, že Vincent O. bol zapojený aj do iného podvodu, pri ktorom seniorka previedla 4 500 eur na bankový účet, ktorý podvodníci otvorili na tzv. "bieleho koňa".

Táto seniorka verila, že týmto krokom zachráni svojho vnuka pred väzením za dopravnú nehodu, čo bola ďalšia falošná verzia vylákavania peňazí.

Podvody s falošnými advokátmi a bankovými účtami

Ďalším typom podvodu bola schéma, kde sa podvodníci vydávali za falošných advokátov. V tomto prípade Andrea L. z Bratislavy oslovila 83-ročnú seniorku a vydávala sa za advokátku, ktorá môže zabezpečiť, aby jej vnuk bol prepustený na slobodu.

Seniorka jej odovzdala sumu 18 000 eur v igelitovej taške pred bytovým domom, čo je príklad, ako podvodníci využívajú emocionálnu manipuláciu a strach o blízkych.

Ďalší prípad zahŕňal podvodníka Rolanda B. z Lučenca, ktorý kontaktoval 84-ročnú seniorku a pod zámienkou ochrany jej osobného bankového účtu od nej vylákal 5 000 eur.

Peniaze boli prevedené na bankový účet vedený na fiktívnu osobu, pričom podvodník využil jej dôveru a nedostatočné znalosti o bezpečnosti bankových operácií.

Falošní policajti a pracovníci pošty

Podvodníci si často vytvárajú dôveryhodné scenáre, v ktorých sa vydávajú za osoby, ktoré majú za úlohu chrániť majetok seniorov. V inom prípade podvodník František Š. z Košíc presvedčil 77-ročnú seniorku, že jej majetok je ohrozený podvodníčkou vydávajúcou sa za pracovníčku pošty.

Pod zámienkou, že jej majetok ochráni, prevzal od nej v troch častiach sumu 11 300 eur a zlaté šperky pri nákupnom centre v Bratislave.

Straty dosahujú tisíce eur

Najvýraznejší prípad podvodu sa odohral v prípade 69-ročnej seniorky, ktorú Klaudia N. z okresu Lučenec pripravila o 32 000 eur a šperky v hodnote 5 000 eur.

Obvinená využila rovnakú legendu o falošnom policajtovi, pričom seniorka vložila hotovosť spolu so šperkami do igelitovej tašky, ktorú následne odložila do odpadkového koša pred svojím domom. Odtiaľ si podvodníčka tieto cennosti vyzdvihla a zmizla.

V ďalšom prípade tá istá podvodníčka využila podobný scenár na 75-ročnú seniorku z Prešova, ktorú pripravila o 8 900 eur. Seniorka v domnienke, že pomáha polícii, vložila peniaze do odpadkového koša pred prevádzkou McDonald's, kde ich podvodníčka vyzdvihla.

Výzva polície a preventívne opatrenia

Všetky vyššie spomenuté prípady vedú k opakovaným výzvam polície na zvýšenú obozretnosť seniorov a ich rodinných príslušníkov. Polícia vyzýva verejnosť, aby si tieto situácie uvedomovala, diskutovala o nich so svojimi staršími príbuznými a dbala na dodržiavanie základných preventívnych opatrení:

  • Overovanie informácií: Seniori by si mali vždy overiť informácie od neznámych osôb, ktoré ich kontaktujú telefonicky. Nech si zavolajú príbuzným alebo známym a overia si pravdivosť tvrdení.
  • Odmietnutie neznámych žiadostí o peniaze: Neznámi ľudia, ktorí žiadajú o peniaze na ulici alebo cez telefón, by mali byť vždy považovaní za potenciálnych podvodníkov. Seniori by nikdy nemali vyberať svoje úspory pre cudzie osoby.
  • Nevpúšťanie neznámych osôb do domu: Aj keď sa cudzie osoby predstavujú ako úradníci, advokáti či opravári, seniori by ich nemali vpúšťať na svoj pozemok či do svojho bytu bez overenia ich identity.
  • Okamžité kontaktovanie polície: Pri najmenšom podozrení z podvodu by mali seniori ihneď kontaktovať políciu na čísle 158.

Trestné stíhanie a dôsledky

Všetci obvinení v týchto prípadoch čelia obvineniam z podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva, za čo im v prípade dokázania viny pred súdom hrozí trest odňatia slobody až na osem rokov.

Vyšetrovatelia pritom naďalej pracujú na rozširovaní dôkazov a vyšetrujú ďalšie možné prípady podvodov spojených s týmito osobami.

Tieto prípady ukazujú, že podvody na senioroch sú veľmi sofistikované a často využívajú emócie, manipuláciu a dôverčivosť. Preto je dôležité, aby sa o týchto hrozbách hovorilo v rodinách a aby sa seniori vzdelávali o tom, ako sa chrániť pred podvodníkmi.

Polícia opätovne apeluje na verejnosť, najmä na rodinných príslušníkov seniorov, aby ich pravidelne informovali o rizikách a dôležitosti obozretnosti pri akýchkoľvek finančných či osobných záležitostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: KR PZ v Bratislave, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies