EÚ opäť odkladá zavedenie biometrických kontrol na hraniciach: Nemecko, Francúzsko a Holandsko nie sú pripravené

NETKY.SK • 11 Október 2024, 10:07 • 2 min
EÚ opäť odkladá zavedenie biometrických kontrol na hraniciach: Nemecko, Francúzsko a Holandsko nie sú pripravené

Európska únia opäť odložila zavedenie systému biometrických kontrol na hraniciach, ktorý mal začať fungovať 10. novembra. Nemecko, Francúzsko a Holandsko oznámili, že ich systémy nie sú na implementáciu pripravené. Nový termín ešte nebol stanovený, pričom EÚ zvažuje postupné zavádzanie systému EES.

slovakia

left justify in out

Európska únia opäť odložila zavedenie systému kontroly odtlačkov prstov a skenovania tváre pre občanov krajín mimo EÚ na všetkých hraniciach EÚ. Mal byť zavedený 10. novembra, ale bol opäť odložený po tom, čo Nemecko, Francúzsko a Holandsko uviedli, že ich systémy nie sú pripravené.

Komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová to oznámila na záver štvrtkového zasadnutia ministrov vnútra EÚ, na ktorom sa o tejto otázke diskutovalo. "10. november už nie je na stole," povedala Johanssonová novinárom s tým, že Nemecko, Francúzsko a Holandsko vyhlásili, že nie sú pripravené.

Toto oneskorenie je posledným z dlhého radu komplikácií systému, ktorý mal byť pôvodne zavedený v roku 2022.

"Dúfam, že budeme môcť začať čo najskôr, ale zatiaľ nemáme žiadny nový časový plán. Závisí to aj od právneho posúdenia, ktoré urobíme a na ktorom práve teraz pracujeme," povedala Johanssonová. Hovorila o "určitých obavách, pokiaľ ide o odolnosť systému". Ako alternatívu uviedla, že EÚ by mohla zaviesť systém EES postupne, "pričom by sa do systému zavádzali malé kroky, a nie veľký tresk na všetkých hraničných priechodoch naraz".

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: NEWS.MC

Aké zmeny by mal priniesť systém?

Systém vstupu/výstupu (EES) bude znamenať, že občania krajín mimo EÚ vrátane osôb zo Spojeného kráľovstva budú musieť pri vstupe do krajiny zaregistrovať biometrické údaje na ktorejkoľvek hranici EÚ, a nie pečiatkovať pasy.

Ide o vytvorenie digitálneho záznamu, ktorý by spájal pasy s biometrickými údajmi. Cestujúci dostanú ručné zariadenia, aby mohli zaregistrovať svoje údaje vo svojich vozidlách.

EES je komplexná reforma, ktorá sa datuje od roku 2016 a bola opakovane odložená. Jej hlavným cieľom je modernizovať kontroly na vonkajších hraniciach EÚ a nahradiť tradičné fyzické pečiatkovanie pasov. Po uvedení systému do prevádzky budú musieť návštevníci pri príchode predložiť svoje pasy, fotografiu tváre a elektronické snímanie odtlačkov prstov.

Všetky vstupy a výstupy z bezpasového schengenského priestoru sa budú zaznamenávať. Zhromažďovanie biometrických údajov a zdieľanie informácií v reálnom čase má úradom pomôcť potláčať osoby, ktoré prekračujú krátkodobé víza a páchajú podvody s identitou.

Na systéme sa budú podieľať všetky členské štáty okrem Cypru a Írska a štyri pridružené krajiny Schengenu - Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. Cestovné pasy na Cypre a v Írsku sa budú naďalej pečiatkovať ručne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, Euronews, Foto: EP (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies