Na Slovensko pricestoval námestník českého ministra zahraničných vecí: Slovensko-česká spolupráca pokračuje

NETKY.SK • 11 Október 2024, 10:22 • 2 min
Na Slovensko pricestoval námestník českého ministra zahraničných vecí: Slovensko-česká spolupráca pokračuje

BRATISLAVA - Zhodli sa na tom štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok a námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Jan Marian, ktorí vo štvrtok 10. októbra 2024 diskutovali na pôde rezortu slovenskej diplomacie.

slovakia

left justify in out

Po oficiálnej návšteve českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského, ktorý rokoval s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Jurajom Blanárom v júni tohto roka, ocenili pokračujúci slovensko-český dialóg aj ich zástupcovia.

Vyzdvihli stretnutia predstaviteľov SR a ČR na rôznych úrovniach vrátane spoločných iniciatív v rámci Európskej únie, Severoatlantickej aliancie či Organizácie Spojených národov.

Práve v čase konania 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN sa v septembri stretli v USA hlavy oboch štátov, Peter Pellegrini a Petr Pavel, ktorí v štáte Iowa spoločne otvorili slovensko-český orloj v rámci osláv 50. výročia vzniku Národného českého a slovenského múzea a knižnice v meste Cedar Rapids. 

"Česko je náš najbližší partner a spojenec. V rámci ministerstva zahraničných vecí sme pripravení aj naďalej diskutovať s českými partnermi o aktuálnych témach a oblastiach, kde nachádzame prienik, a to naprieč sekciami a odbormi našich rezortov," uviedol Eštok.

Stretnutie sa uskutočnilo len pár dní po spoločnom zasadnutí vlády Slovenskej republiky a vlády Ukrajiny v Užhorode. Štátny tajomník Marek Eštok priblížil českému partnerovi zámer rozšírenia kapacity cestného hraničného prechodu vo Vyšnom Nemeckom, proces navýšenia kapacity prepojenia elektrickej sústavy medzi Slovenskom a Ukrajinou a rovnako projekt priameho železničného prepojenia osobnej prepravy medzi Košicami a Kyjevom. 

"Humanitárna podpora nášmu východnému susedovi zostáva zo strany Slovenskej republiky pevná. Našou prioritou je pomáhať Ukrajine a jej obyvateľom zvládnuť aktuálne výzvy, a to najmä v oblasti energetickej bezpečnosti, čo je obzvlášť dôležité v nadchádzajúcom zimnom období," doplnil štátny tajomník a uviedol, že Slovensko je pripravené aktívne sa zapájať do procesu obnovy Ukrajiny, ako vyplýva tiež z nedávno schváleného dokumentu vládou SR – Rámec zapojenia Slovenskej republiky do obnovy Ukrajiny.

Námestník ministra zahraničných vecí ČR Marian vyzdvihol prebiehajúcu spoluprácu slovenských a českých zástupcov rezortov diplomacií a zároveň poďakoval Slovensku za pomoc pri úspešnej evakuácii občanov Českej republiky z Libanonu, ktorých do Bratislavy prepravil slovenský špeciál. 

"Sme presvedčení, že práve toto sú okolnosti, keď si musia byť naše krajiny vzájomne blízko a s ohľadom na aktuálne konflikty vo svete vieme byť na takéto situácie pripravení aj v budúcnosti," uzavrel štátny tajomník Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies