Mesto, ktoré si zamiloval aj Kolumbus - ukrytá kubánska perla Baracoa

NETKY.SK • 13 Október 2024, 15:03 • 2 min
Mesto, ktoré si zamiloval aj Kolumbus - ukrytá kubánska perla Baracoa

Mnohí Kubánci tvrdia, že ide o najkrajšie miesto, ktoré môžete na ostrove slnka a slobody navštíviť.

slovakia

left justify in out

Niektorí nazývajú Baracou - prvé sídlo, ktoré Krištof Kolumbus pri pristátí na kubánskej pevnine založil, ostrovom na ostrove. A ak sa odvážite vydať na cestu do tohto odľahlého juhovýchodného cípu Kuby, pochopíte prečo. Určité prvky zvláštnej izolácie sú tu viditeľné na prvý pohľad, atmosféra miesta je priam utopická, až rozprávková. 

ROZPRÁVKA V MEDOVOM ZÁLIVE

Vzduch je tu naplnený bezstarostnou, tajomnou energiou, ktorú si ihneď zamilujete. Očarujúce mesto Baracoa, žijúce si svojím tempom a štýlom leží v krásnom zálive Bahía del Miel (Medový záliv) v provincii Guantánamo. Hoci sa Guantánamo stalo neslávne známym pre krutú históriu väzenských táborov, nájdete tu veľa krásnych miest, pripomínajúcich hrdú kubánsku históriu a kultúru, prekonávajúcich tieto temné spomienky.

Áno, Baracoa je mesto, ktoré rozpráva zložité a často smutné príbehy kolonizácie a útlaku, ale aj príbehy odhodlaných, hrdých, krásnych ľudí s bohatým dedičstvom a tradíciami. Pôvodnými obyvateľmi mesta Baracoa boli Tainovia, ktorých neskôr vyhubili európske choroby. Krištof Kolumbus založil Baracou v roku 1511 ako prvé mesto na Kube (oficiálny štatút mesta získalo o 7 rokov neskôr). Najstaršie, ale aj najizolovanejšie kubánske sídlo si ponechalo svoju originalitu a nedotknutosť údajne aj vďaka takmer nepreniknuteľným horám, ktoré obklopujú tento klenot, dlho a úspešne sa ukrývajúci pred zvyškom ostrova.

 

Baracoa je prvým kubánskym mestom, ktoré Kolumbus založil v r. 1511.
Baracoa je prvým kubánskym mestom, ktoré Kolumbus založil v r. 1511.
Zdroj: wanderlustmagazine.com

Dnes spája Guantánamo s Baracoou malebná cesta La Farola - pôvabná kľukatá trasa, plná tajomstiev a prírodných krás. Cestou do Baracoy budete míňať dramatické scenérie - od nádherných vodopádov a hustého dažďového pralesa až po rozsiahle banánové plantáže a voňavé borovicové lesy. Na jednej strane Baracoy sa týči plochá hora El Yunque, ktorú domáci s láskou nazývajú strážcom mesta. Po jej boku je ďalšia hora - La Bella Durmiente (spiaca kráska), nazývaná tak preto, že pripomína tvar ležiacej ženy. 

Keď vstúpite do tohto malebného mestečka, očarí vás takmer všetko. Prevažne vlhké a veterné podnebie dáva život tunajšej bujnej zeleni, čo ešte zvyšuje pôvab tohto skrytého pokladu. V Baracoe sa nachádza viac pôvodnej flóry a fauny ako kdekoľvek inde na Kube.


Baracoa je priam ponorená v zeleni.
Baracoa je priam ponorená v zeleni.
Zdroj: cubantravelagency.com

V uliciach mesta na vás dýchne starobylá história, kultúra, bohatý tunajší folklór. Baracova je ako stvorená na objavovanie prostredníctvom pešej turistiky. Jej okolie ponúka možnosti pádlovania, raftingu, cyklistiky. 

Nájdete tu obrázky ako vystrihnuté z minulých storočí: vozy, ťahané volmi, deti kúpajúce sa veselo v rieke, rustikálne útulné domčeky, rybári nahadzujúci siete, dúfajúci v bohatý úlovok... Nostalgia, ktorú si jednoducho navždy zamilujete.

VŠADE SAMÁ VODA...

Názov mesta vraj pochádza z reči pôvodných obyvateľov Tainov a znamená "prítomnosť mora". A naozaj, vodu tu pociťujete a vidíte všade. Ostrov, na ktorom je Baracoa učupená obteká sieť 29 riek, ktoré pretekajú celým regiónom. Brehy riek sú lemované vysokými stenami kaňonov, zelenými terasami a malebnými jaskyňami a sú domovom mnohých malebných rybárskych dediniek. Tieto komunity sú ako vzácne časové kapsule, v ktorých sa zachovávajú staré tradície.

 

 

Rybárska dedinka Boca de Miel.
Rybárska dedinka Boca de Miel.
Zdroj: 123rf.com

Jednou z nich je dedinka Boca de Miel (Medový záliv). Nachádza sa v ústí rieky Rio Miel a je pôsobivou ukážkuo prastarých tunajších tradícií. Miestni obyvatelia dodnes využívajú slamené chatrče nazývané atarazana, kde ukrývajú svoje kanoe - čo je jasný odkaz na tradíciu pôvodných Tainov. Legenda hovorí, že tí, ktorí sa v tejto rieke okúpajú, nikdy už Baracou neopustia. Srdcom určite nie...

Boca Yumurí je ďalšia z očarujúcich rybárskych dedín pri meste Baracoa. Leží na rovnomennej rieke Río Yumurí a obľúbenou zábavou návštevníkov je previezť sa odtiaľto na rybárskej lodi na neďaleký krásny ostrov Isla de Alemandras. Ak budete mať šťastie, miestni obyvatelia budú plávať spolu s vami v rieke a dokonca vám ponúknu svoje topánky, aby vám pomohli prejsť z lode cez plytčinu na ostrov.

Na ostrove rastú kávovníky, kakaovníky a kokosovníky a žije tu najkrajší slimák na svete - očarujúci pestrofarebný tvor polymita. Nájdete tu pôsobivé bohíos - tradičné obydlia so strechami z palmových listov. Určite tu ochutnajte niektoré z vynikajúcich kulinárskych špecialít ostrova, napríklad el frangollo - banánový dezert, el tetí - smažené rybičky s paradajkmai, ryžou a kokosovým mliekom, alebo el calulu - dobrota z kapustových listov s kokosovým mliekom a korením.

 

Boca Yumuri
Boca Yumuri
Zdroj: voyage-cuba.ca

Podobne ako mnohé iné miesta v Karibskom mori, aj Baracou navždy sformovala história kolonizácie a otroctva. Svedčia o tom architektúra, názvy a príbehy tohto mesta, opradeného minulosťou. Najhmatateľnejších svedectvom tejto histórie sú tri mestské pevnosti - El Castillo, Matachín a La Punta - postavené v roku 1500 na obranu ostrova pred pirátmi.

Hoci história nebola k pôvodným obyvateľom Baracoa práve láskavá, ich duch žije ďalej v očarujúcej spleti lokálnych mýtov a legiend, ktoré je cítiť na celom ostrove a naďalej sa odovzdávajú z generácie na generáciu. V tom spočíva rozporuplný pôvab tohto skrytého mesta - protiklad medzi starým a novým; importovanou kultúrou a tradíciou; dobývaním a slobodou.

El Castillo
El Castillo
Zdroj: el-castillo.cubahotel24.com

Keď už do tohto nádherného, dobre ukrytého kúska kubánskeho raja zablúdite, navštívte tiež Národný park Alexandra Humboldta neďaleko samotného mesta Baracoa, pomenovaný po nemeckom vedcovi, ktorý navštívil Kubu v 19. storočí. Park je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a patrí medzi biologicky najrozmanitejšie rezervácie na svete. Jeho husté lesy sú domovom niekoľkých endemických druhov vrátane kolibríka včelieho, slimáka maľovaného a ohrozeného solenodona kubánskeho.

Návštevnícke centrum Alexandra Humboldta a vchod sa nachádzajú priamo na okraji zálivu Bahia de Taco, ktorý je vyhliadkovým bodom na pozorovanie lamantínov morských, hoci ich často býva veľmi ťažké zazrieť. Trasy parkom vedú cez tropické a subtropické lesy a okolo malej dediny, kde môžete ochutnať čerstvé ovocie od miestnych farmárov. Park je tiež  jedným z najvlhších miest na ostrove, ale po túre sa môžete ísť schladiť do prírodných bazénov parku.

Zážitkom na celý život je tiež výstup na El Yunque. Táto hora s plochým vrcholom, ktorá bola v roku 1979 vyhlásená za národnú pamiatku, sa týči do výšky 575 metrov a ponúka panoramatický výhľad na Baracou a jeho okolie. Osemkilometrová túra na vrchol môže byť trochu náročná, ale ak budete mať šťastie, môžete stretnúť niektoré endemické druhy zvierat, vrátane kolibríka včelieho, ktorý je najmenším vtákom na svete.

Ak ste dobrodružný a zároveň romantický typ cestovateľa, ktorý hľadá autentické neošúchané zážitky, Baracou si zamilujete na prvý pohľad, presne tak ako Krištof Kolumbus...

Obrazok
Zdroj: kuba.eu


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: papaiyo.com, Foto: hometocuba.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies