Putinov príchod do Ašchabadu: Hlavné mesto Turkménska hostí medzinárodné fórum a rokovania s lídrami z regiónu

NETKY.SK • 11 Október 2024, 11:51 • 2 min
Putinov príchod do Ašchabadu: Hlavné mesto Turkménska hostí medzinárodné fórum a rokovania s lídrami z regiónu

AŠCHABAD - Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Ašchabadu, kde sa zúčastní medzinárodného fóra zameraného na vzájomné vzťahy a spoluprácu medzi civilizáciami. Na podujatí sa očakáva účasť lídrov z viac ako desiatich krajín a predstaviteľov medzinárodných organizácií, vrátane UNESCO. Putin sa plánuje stretnúť s iránskym prezidentom Masúdom Pezeshkianom a diskutovať o bilaterálnych otázkach a aktuálnej situácii na Blízkom východe.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do hlavného mesta Turkménska Ašchabadu, kde sa zúčastní na medzinárodnom fóre na tému "Vzájomné vzťahy dôb a civilizácií - základ mieru a rozvoja" a stretne sa s iránskym prezidentom Masúdom Pezeškiánom.

Na fóre sa očakáva účasť lídrov viac ako desiatich štátov, ako aj vedúcich predstaviteľov medzinárodných organizácií vrátane Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, Organizácie pre hospodársku spoluprácu, Organizácie turkických štátov, Spoločenstva nezávislých štátov, Organizácie islamskej spolupráce a Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Moskva a Teherán podpísali dohodu v hodnote 1,7 miliardy dolárov, na základe ktorej Irán vyvezie do Ruska bezpilotné lietadlá po Putinovej invázii na Ukrajinu v roku 2022, a USA sa tiež domnievajú, že Irán previedol balistické rakety krátkeho doletu.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s turkménskym ministrom zahraničných vecí Rašitom Meredovom (R) počas príchodu na medzinárodné letisko v Ahgabate 11. októbra 2024 v Ašchabade v Turkménsku.
Ruský prezident Vladimir Putin sa rozpráva s turkménskym ministrom zahraničných vecí Rašitom Meredovom (R) počas príchodu na medzinárodné letisko v Ahgabate 11. októbra 2024 v Ašchabade v Turkménsku.
Zdroj: WPLG Local 10

Na konferencii sa zúčastňujú ďalší regionálni lídri vrátane pakistanského prezidenta Asifa Alího Zardárího a hláv ostatných stredoázijských krajín, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu

Vo svojom úvodnom príhovore na fóre Putin opäť zopakoval, že chce budovať "nový svetový poriadok" s priateľmi a partnermi Ruska, ako sa uvádza vo videu, ktoré sprístupnil Kremeľ.

Počas stretnutia s iránskym prezidentom Pezeškiánom plánuje ruský líder prediskutovať bilaterálne otázky a náhle vyhrotenú situáciu na Blízkom východe, uviedol prezidentov asistent Jurij Ušakov. Dodal, že na okraj fóra sú možné aj ďalšie bilaterálne kontakty.

Okrem stretnutia s iránskym lídrom sa očakáva, že Putin bude rokovať aj s turkménskym prezidentom Serdarom Berdymuchamedovom. 43-ročný Berdymuchamedov bol zvolený v marci 2022 za nástupcu svojho otca Gurbangulyho, ktorý viedol krajinu bohatú na zemný plyn od roku 2006.

Od roku 1991, keď sa Turkménsko osamostatnilo po rozpade Sovietskeho zväzu, zostalo do značnej miery izolované pod autokratickými vládcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, TASS, Foto: Reuters / Sputnik / Kristina Kormilitsyna
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies