Severná Kórea oznamuje "zásadný vojenský krok": Plán na úplné uzavretie hranice s Južnou Kóreou

NETKY.SK • 11 Október 2024, 13:11 • 2 min
Severná Kórea oznamuje "zásadný vojenský krok": Plán na úplné uzavretie hranice s Južnou Kóreou

SOUL / PCHJONGJANG - Severokórejská armáda oznámila, že podnikne "zásadný vojenský krok", ktorým úplne uzavrie hranice s Južnou Kóreou. Tento krok zahŕňa zablokovanie všetkých ciest a železníc vedúcich na juh a vybudovanie nových opevnení v pohraničných oblastiach. Situácia na Kórejskom polostrove sa vyostruje, pričom Pchjongjang zintenzívnil svoju vojenskú rétoriku a obranné opatrenia, vrátane odstránenia železničnej infraštruktúry a umiestnenia mín.

slovakia

left justify in out

Severokórejská armáda uviedla, že po mesiacoch posilňovania svojej ťažko vyzbrojenej hranice podnikne v stredu "zásadný vojenský krok", ktorým úplne odreže svoje územie od Južnej Kórey.

Predseda juhokórejského výboru pre bezpečnosť odpovedal na otázky Národného zhromaždenia týkajúce sa stredajšieho oznámenia severokórejskej armády, podľa ktorého má tamojší režim v pláne odrezať všetky cesty a železnice vedúce do Južnej Kórey a vybudovať opevnenia v pohraničných oblastiach. "Severná Kórea začala pod vedením Kim Čong-una uzatvárať priechody na juh v decembri minulého roka. V auguste už boli úplne zablokované," povedal.

"Vyhrotená vojenská situácia, ktorá panuje na Kórejskom polostrove, si vyžaduje, aby ozbrojené sily KĽDR prijali rozhodnejšie a silnejšie opatrenia na dôveryhodnejšiu obranu národnej bezpečnosti," uviedol generálny štáb Kórejskej ľudovej armády (KĽA) podľa oznámenia štátnej tlačovej agentúry KCNA, v ktorom sa Severná Kórea označuje iniciálami svojho oficiálneho názvu Kórejská ľudovodemokratická republika.

Barikády sú umiestnené pri moste zjednotenia vedúcom do Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne (DMZ) 11. júna 2024 v Paju, Južná Kórea.
Barikády sú umiestnené pri moste zjednotenia vedúcom do Pchanmundžomu v demilitarizovanej zóne (DMZ) 11. júna 2024 v Paju, Južná Kórea.
Zdroj: Getty Images / Chung Sung-Jun

Podľa juhokórejskej armády Pchjongjang od januára posilnil svoju pohraničnú obranu, položil míny, vybudoval protitankové pasce a odstránil železničnú infraštruktúru.

Kim tiež zintenzívnil svoju plamennú rétoriku proti Južnej Kórey a označil ho za "hlavného nepriateľa a nemenného hlavného nepriateľa Severu", čo sa opakuje aj v najnovšom oznámení KPA.

Severokórejská armáda v stredu uviedla, že informovala americkú armádu o svojich plánoch inštalovať opevnenia v pohraničných oblastiach, aby "zabránila akýmkoľvek nedorozumeniam alebo náhodným stretom". Juhokórejské ministerstvo obrany potvrdilo severokórejské oznámenie a uviedlo, že o vývoji úzko komunikuje s velením OSN.

Hong Min, vedúci výskumný pracovník Kórejského inštitútu pre národné zjednotenie v Soule, uviedol, že najnovší krok Severnej Kórey formalizuje prácu, ktorá sa už vykonáva pozdĺž jej militarizovanej hranice, a naznačuje, že Pchjongjang sa môže v budúcnosti usilovať o jej konštituovanie. "Ak by Severná Kórea prostredníctvom zmeny ústavy zaviedla novú územnú klauzulu a prerušila vzťahy s Juhom, vnútorné a vonkajšie dôsledky by boli veľmi veľké," povedal Hong pre CNN a naznačil, že Pchjongjang podniká malé kroky týmto smerom.

Medzikórejské nepriateľstvo sa tento rok zintenzívnilo, keďže Severná Kórea zrejme zintenzívnila svoje úsilie o výrobu jadrových zbraní a posilnila vzťahy s Ruskom, čo na Západe prehĺbilo všeobecné obavy o smerovanie izolovanej krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: CNN, Asia News Network, Foto: The Vaultz News
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies