Trnavský kraj bol opäť aktívnou súčasťou Európskeho týždňa regiónov a miest

NETKY.SK • 11 Október 2024, 13:25 • 2 min
Trnavský kraj bol opäť aktívnou súčasťou Európskeho týždňa regiónov a miest

TRNAVA - V dňoch od 7. do 10. októbra sa v Bruseli uskutočnil 22. ročník Európskeho týždňa regiónov a miest aj za účasti Trnavského kraja. Podujatie bolo spojené so 162. plenárnym zasadnutím Európskeho výboru regiónov, a tiež s 20. výročím najväčšieho rozšírenia Európskej únie. Zastúpenie Trnavského kraja v Bruseli organizovalo v rámci Európskeho týždňa regiónov a miest diskusie na viaceré témy.

slovakia

left justify in out

„Na európskom fóre sme opäť prezentovali svoje postoje a nápady, vďaka čomu náš hlas počuť aj v zahraničí. Témou boli demografické trendy, ktorým regióny čelia a ktorých vplyvy vytvárajú čoraz väčší tlak na riešenie problémov na lokálnej a regionálnej úrovni. Aby sme udržali vysokú kvalitu služieb pre obyvateľov, musíme inovovať, odkrývať ľudský potenciál a dostupnými prostriedkami prilákať a udržať talentovaných ľudí v regiónoch. Diskutovali sme aj o rozvoji talentov v automobilovom priemysle, ktorý je charakteristický pre Trnavský kraj. Našim európskym partnerom sme s hrdosťou odprezentovali úspešne zrealizované projekty spolufinancované z eurofondov. Všetkým sa opäť potvrdilo, že ich čerpanie má veľký zmysel pre rozvoj regiónov,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Predseda Európskeho výboru regiónov Vasco Alves Cordeiro hostil národné delegácie desiatich členských krajín EÚ, ktoré pristúpili do Únie v roku 2004. Počas podujatia boli prezentované úspešné regionálne projekty z oblasti cestnej a cyklistickej infraštruktúry, kultúry, sociálnej starostlivosti a školstva, na ktoré Trnavský kraj čerpal nenávratné finančné príspevky z európskych zdrojov počas uplynulých programových období.

V rámci Európskeho týždňa regiónov a miest sa uskutočnilo 162. plenárne zasadnutie Európskeho výboru regiónov, na ktorom zastupoval Trnavský kraj podpredseda TTSK József Berényi. Výbor prijal uznesenie o stave regiónov a miest a vyzval Európsku komisiu na zvýšenie energetickej nezávislosti EÚ, dobudovanie európskej zdravotnej úniezvýšenie investícií do zelenej a digitálnej transformácie v kontexte potrieb trhu práce.

V dňoch od 7. do 10. októbra sa v Bruseli uskutočnil 22. ročník Európskeho týždňa regiónov a miest aj za účasti Trnavského kraja. Podujatie bolo spojené so 162. plenárnym zasadnutím Európskeho výboru regiónov, a tiež s 20. výročím najväčšieho rozšírenia Európskej únie.
V dňoch od 7. do 10. októbra sa v Bruseli uskutočnil 22. ročník Európskeho týždňa regiónov a miest aj za účasti Trnavského kraja. Podujatie bolo spojené so 162. plenárnym zasadnutím Európskeho výboru regiónov, a tiež s 20. výročím najväčšieho rozšírenia Európskej únie.
Zdroj: TSK

Zastúpenie Trnavského kraja v Bruseli organizovalo workshop na tému participácie mládeže na verejnom dianí spolu s regiónmi Dánska, Maďarska a Nórska. Zúčastnení sa spoločne zamýšľali nad zmysluplným zapojením mladých ľudí do demokratických procesov a nad silnejšou spoluprácou medzi mládežou a regionálnymi aktérmi. Trnavský župan Jozef Viskupič sa na diaľku prihovoril účastníkom diskusie na tému kohéznej politiky v kontexte zabránenia odlivu mozgov z regiónov.

Trnavský kraj ako aktívny člen viacerých združení automobilových regiónov organizoval politický workshop k problematike rozvoja talentov v automobilových regiónoch. Diskusia bola zameraná na spôsoby hľadania, podpory a získavania talentov, ako aj rekvalifikácie a zvyšovania kvalifikácie pracovníkov v sektore automotive.

Trnavský samosprávny kraj sa zapája do diania na európskej scéne prostredníctvom Zastúpenia TTSK v Bruseli. Podpredseda TTSK József Berényi zastupuje kraj v Európskom výbore regiónov, v medziregionálnej skupine pre automobilový priemysel CoRAI. TTSK je členom Združenia pre súdržnosť („Cohesion Alliance“), Združenia automobilových zručností („Automotive Skills Alliance“) a podieľal sa na vzniku Združenia automobilových regiónov („Automotive Regions Alliance“).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TSK, Foto: TSK
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies