Hurikán Milton priniesol okrem pustošenia a zabíjania jeden ďalší vážny problém - aligátorov! + VIDEÁ

NETKY.SK • 12 Október 2024, 08:21 • 4 min
Hurikán Milton priniesol okrem pustošenia a zabíjania jeden ďalší vážny problém - aligátorov! + VIDEÁ

Odborníci na divokú prírodu varujú, že tieto dravé šelmy sa môžu po záplavách objaviť všade - v domoch, autách, pivniciach.

slovakia

left justify in out

Akoby ničivý vietor a prívalová vlna hurikánu Milton nestačili, experti po tom, čo sa živel prehnal časťou Floridy upozorňujú na ďalšie vážne nebezpečenstvo - hladných aligátorov. Christopher Gillette, ktorý prevádzkuje útulok pre zvieratá na severe Floridy, varoval svojich sledovateľov na Instagrame, že aligátory „sa budú pohybovať kdekovek v záplavových vodách. Uistite sa, že sa držíte mimo záplavových vôd, ako najlepšie viete,“ povedal Gillette vo videu, prikrčený vedľa aligátora.

„Samozrejme, že sú núdzové situácie, keď ľudia budú musieť vstúpiť do vody, no ak môžete vyhnite sa tomu,“ dodal. Potvrdenie jeho slov nenechalo na seba dlho čakať, keď sa po búrkach a záplavách v jednotlivých častiach Floridy začali na internete zjavovať videá prvých stretov obyvateľov Floridy s aligátormi. 

Na jednom desivom videu vidno obyvateľa mesta North Fort Myers, ako sa v stredu večer pred svojím domom vyhýba zubom obrovského aligátora. Video zachytáva, ako aligátor vyskočí zo záplavovej vody a chňapne po vozidle len niekoľko metrov od neho. „To bol veľký aligátor, ktorý nám práve dohrýzol pneumatiku!“ kričí muž na videu v šoku a uskakuje dozadu.

Ako upozorňuje milovník zvierat Gilette, počas búrky sa aligátory ponoriť, schovať a zadržať dych až na šesť hodín. "Ale keď búrka pominie, záplavové vody „budú pre nich ako otvorená diaľnica“, tvrdí ochranár.

Hoci aligátory zvyčajne nemajú záujem prísť do priameho styku s ľuďmi, „majú radi malé zvieratá, ako sú vaši domáci miláčikovia,“ dodal Gilette a varoval ľudí v zaplavených oblastiach, aby držali svojich psov mimo vody.

Zároveň vyzval ľudí, aby sa nedotýkali ani hadov, ktorí budú v týchto dňoch v oblastiach postihnutých búrkami vyplašení vyliezať zo svojich úkrytov: „Pamätajte, že väčšina uštipnutí jedovatými hadmi sa stane, keď sa ľudia snažia hada zabiť, nechajte ich na pokoji.“

Medzitým sa na internete objavilo aj ďalšie dramatické video, ako sa obyvateľ Floridy vracia do zaplaveného domu a vnútri ho čaká netradičný domáci miláčik - aligátor. 

Aligátory sa vyskytujú v každom floridskom okrese a hoci sa mnohí Floriďania už naučili s aligátormi koexistovať, možnosť konfliktu vždy existuje. Nebezpečie sa niekoľkonásobne zvýšilo najmä teraz, keď sa mnohé ulice Floridy premenili doslova na rieky. Preto úrady po celej Floridy unpozorňujú, aby boli miestni mimoriadne opatrní a boli si vedomí tohto rizika. 

Odborník na infekčné choroby varoval, že okrem aligátorov sa v teplých pobrežných vodách, ktoré sa počas hurikánov a povodní dostávajú do vnútrozemia, môže vyskytovať aj vibrio vulnificus, niekedy nazývaná aj ako „mäsožravá baktéria“. Dokáže preniknúť cez kožu a spôsobiť závažné zdravotné problémy.

HADY, RAJE AJ BAKTÉRIE

"Ak žijete na pobreží, musíte sa obávať všetkého, od rají, cez hady až po aligátory,“ povedal ďalší odborník na divú prírodu Frank Robb. „Ak to nie je voda, cez ktorú vidíte, pravdepodobne by ste sa ňou nemali brodiť. Ak cez ňu musíte ísť, noste so sebou vychádzkovú palicu, niečo, čo môžete zapichnúť pred seba, aby ste cítili, kam idete.“

Podľa neho však najnebezpečnejšie veci, ktoré prebývajú v hlbinách tmavej vody, pravdepodobne nie sú veľké zvieratá. „Mali by ste sa obávať najmä mikroskopických organizmov a baktérií. Divoké zvieratá budú divokými zvieratami bez ohľadu na to, čo sa stane a posledná vec, po ktorej túžia je mať s vami interakciu,“ dodal Robb. No mikroorganizmom vo vode sa jednoducho nevyhnete. Preto úrady na Floride vo veľkom momentálne upozorňujú na túto stránku, ktorú priniesol hurikán Milton: Nechoďte do vody, ktorá k vašim obydliam priniesla všetku možnú - aj tú menej príjemnú prírodu.

Ulice viacerých miest Floridy sa v týchto dňoch premenili na rieky.
Ulice viacerých miest Floridy sa v týchto dňoch premenili na rieky.
Zdroj: apnews.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Zdroj: nypost.com, Foto: wtsp.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies