Haitské gangy verbujú deti do svojich radov: Ponúkajú jedlo a prístrešie výmenou za boj a kriminalitu

NETKY.SK • 11 Október 2024, 15:15 • 2 min
Haitské gangy verbujú deti do svojich radov: Ponúkajú jedlo a prístrešie výmenou za boj a kriminalitu

PORT-AU-PRINCE - Podľa správy organizácie Human Rights Watch (HRW) sa haitské ozbrojené gangy obracajú na hladujúce deti, aby rozšírili svoje rady pred očakávaným konfliktom s medzinárodnými bezpečnostnými silami. Až 30 % členov týchto skupín sú deti, ktoré sú nútené vykonávať nelegálne činnosti, ako sú ozbrojené boje alebo špionáž. Situácia v Haiti sa neustále zhoršuje, pričom viac ako 5 miliónov ľudí čelí hladu a 2,7 milióna je pod nadvládou násilných gangov.

slovakia

left justify in out

Podľa správy organizácie Human Rights Watch (HRW) haitské ozbrojené gangy verbujú hladujúce deti, aby rozšírili svoje rady pred očakávaným dlhým a krvavým bojom s medzinárodnými bezpečnostnými silami.

Ozbrojené skupiny, ktoré kontrolujú väčšinu územia Haiti, lákajú stovky, ak nie tisíce chudobných detí, aby sa chopili zbraní, pričom im ponúkajú jedlo a prístrešie, uviedli skupiny na ochranu práv.

HRW uvádza, že až 30 % členov haitských gangov sú v súčasnosti deti, ktoré sú nútené k nelegálnej činnosti ako ozbrojení vojaci alebo špióni, alebo sú zneužívané na sexuálne účely. "Všetky zdroje, ktoré sme oslovili, vrátane detí spojených so zločineckými skupinami, nám povedali, že do gangov sa pridáva čoraz viac detí a že je to príprava na to, aby mali k dispozícii viac ľudí na boj proti medzinárodným bezpečnostným silám a haitskej polícii," povedala pre britský Guardian autorka správy Nathalye Cotrino. "V konečnom dôsledku plánujú deti využívať ako "ľudské štíty", ak sa v nimi kontrolovaných oblastiach začnú operácie proti zločineckým skupinám," dodala.

V správe sa uvádza, že chlapci sú často využívaní ako informátori, cvičení v používaní zbraní a munície a nasadzovaní do stretov proti polícii. Jeden z chlapcov, 14-ročný Michel, povedal, že sa pridal ku gangu, keď mal osem rokov. "Nemal som rodičov a žil som na ulici," povedal HRW. "Zvyčajne som vykonával pochôdzky alebo som sa zúčastňoval na zátarasách. V skupine boli ďalšie štyri deti vo veku 13 alebo 11 rokov," dodal.

Podľa správ rôznych medzinárodných organizácií ovládajú násilnícke gangy viac ako 80 % hlavného mesta Haiti Port-au-Prince a viac ako 50 % územia krajiny.
Podľa správ rôznych medzinárodných organizácií ovládajú násilnícke gangy viac ako 80 % hlavného mesta Haiti Port-au-Prince a viac ako 50 % územia krajiny.
Zdroj: Prensa Latina

Haiti upadá do stále väčšieho chaosu a zúfalstva, odkedy bol v júli 2021 zavraždený jeho prezident Jovenel Moïse. V celej krajine pravidelne hladuje 5,4 milióna ľudí a 2,7 milióna - vrátane pol milióna detí - je pod nadvládou násilných ozbrojených skupín. Haiti od februára sužuje eskalácia násilia, keď gangy zaútočili na väznice a iné štátne inštitúcie v hlavnom meste Port-au-Prince. Nepokoje sa rozšírili do ďalších častí karibskej krajiny a podľa OSN vyhnali z domovov viac ako 700 000 ľudí.

Keňa v júni vyslala prvý kontingent bezpečnostných síl podporovaných OSN, ktorých cieľom je obnoviť poriadok v karibskej krajine, ale ich činnosť sa zastavila pre nedostatok finančných prostriedkov, čo umožnilo ozbrojeným skupinám posilniť svoje sily v očakávaní zdĺhavých bojov o územie.

Minulý týždeň gang Gran Grif zmasakroval 70 ľudí vrátane niekoľkých detí v západnom meste Pont-Sondé, keď nekontrolovane prechádzal z domu do domu, popravoval civilistov a podpaľoval budovy, čo vodca gangu Luckson Elan označil za odplatu za to, že civilisti nezastavili políciu a skupiny strážcov pred zabíjaním jeho bojovníkov. Šesťtisíc ľudí muselo utiecť z poľnohospodárskeho mesta, kde súperiace frakcie bojujú o kontrolu nad obilnicou krajiny.

Jeden z humanitárnych pracovníkov vo vzdelávacom centre na okraji Port-au-Prince uviedol, že je ľahké identifikovať deti, keď sa dostanú do obehu zločineckých skupín, ale oveľa ťažšie je dostať ich späť. "Deti väčšinou prichádzajú s novým oblečením, ako sú topánky alebo bundy, alebo s malými sumami peňazí," povedal pracovník. "Začnú sa tiež vzďaľovať od aktivít a začnú chýbať celé dni - najprv jeden alebo dva dni a potom týždeň - ak sa vôbec vrátia. Keď si to všimneme, okamžite začneme s dieťaťom rozhovor, aby sme zistili, čo sa deje. Odpoveď je takmer vždy rovnaká. Hovoria: "Musím sa živiť sám a oni, gangy, sú jedinou možnosťou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, Al Jazeera, Foto: DFI / LeNouvelliste
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies