Rozpočet na rok 2025: Výdavky verejnej správy v oblasti financií vzrastú na takmer 10 miliárd eur

NETKY.SK • 11 Október 2024, 15:04 • 2 min
Rozpočet na rok 2025: Výdavky verejnej správy v oblasti financií vzrastú na takmer 10 miliárd eur

BRATISLAVA - Výdavky verejnej správy v oblasti financií majú v roku 2025 dosiahnuť 9,931 miliardy eur, čo je nárast oproti tohtoročným 8,835 miliardy eur. Najväčší podiel výdavkov bude patriť Všeobecnej pokladničnej správe, ktorá zahŕňa aj rezervy na riešenie krízových situácií a správu štátneho dlhu.

slovakia

left justify in out

V roku 2025 by mali výdavky verejnej správy v oblasti financií dosiahnuť 9,931 miliardy eur, čo predstavuje nárast oproti plánovaným výdavkom pre rok 2024, ktoré boli vo výške 8,835 miliardy eur.

Tento nárast vyplýva z návrhu rozpočtu na nasledujúce tri roky, ktorý predkladá Ministerstvo financií SR. Najväčší podiel z týchto prostriedkov má kapitola Všeobecná pokladničná správa (VPS), ktorej rozpočet vzrastie na 7,828 miliardy eur zo súčasných 6,867 miliardy eur.

Výdavky VPS sú ovplyvnené viacerými opatreniami, ako je nárast osobných výdavkov vo výške 280 miliónov eur, ktorý zahŕňa vyplatenie odmeny 800 eur všetkým zamestnancom v štátnej a verejnej správe.

Ďalej sa počíta s novou rezervou vo výške 421 miliónov eur na riešenie negatívnych vplyvov vývoja rozpočtu a s nárastom výdavkov spojených so správou štátneho dlhu o 289 miliónov eur.

Rezervy rozpočtu na rok 2025 dosiahnu celkovú sumu 456 miliónov eur, pričom 421 miliónov eur je určených na krytie negatívnych vplyvov hospodárenia.

Rezerva na riešenie krízových situácií, ako sú povodne alebo iné krízové udalosti, vzrastie na 30 miliónov eur oproti tohtoročným 21 miliónom. Rezerva vlády zostáva rovnaká ako tento rok, teda 5 miliónov eur.

Ďalší významný nárast predstavuje transfer do Sociálnej poisťovne, ktorý bude v roku 2025 predstavovať 2,75 miliardy eur, čo je zvýšenie z tohtoročných 1,6 miliardy eur. Tento nárast zohľadňuje zavedenie plného 13. dôchodku, valorizáciu dôchodkov a iné náklady spojené s dôchodkovým poistením.

V rámci výdavkov na oblasť financií sa okrem kapitoly VPS počítajú aj prostriedky na finančnú správu, informačné systémy, kontrolu verejných financií, Exportno-importnú banku SR a ďalšie inštitúcie pod gesciou Ministerstva financií SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MF SR, VPS, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies