Zomrela LEGENDA rómskych hitov: Muzikant Ľubo Virág odišiel do hudobného neba +VIDEÁ

NETKY.SK • 11 Október 2024, 14:39 • 4 min
Zomrela LEGENDA rómskych hitov: Muzikant Ľubo Virág odišiel do hudobného neba +VIDEÁ

Spevák, hudobník, skladateľ a textár rómskeho pôvodu Ľubo Virág skonal vo veku 68 rokov.

slovakia

left justify in out

Tento kráľ spevu a cimbalovej hudby dlhší čas čelil zdravotným problémom. Pred pár rokmi bojoval s rakovinou lymfatických uzlín a mal značne oslabenú imunitu. Chemoterapia však pomohla a cítil sa lepšie. Napriek chorobe hudobné pódium nikdy neopustil.
 
Posledné mesiace ho znovu začali trápiť zdravotné problémy. Výrazne schudol a mal oslabené pľúca. Štyrikrát ho sanitka zobrala s ťažkým zápalom pľúc do nemocnice v Galante a štyrikrát ho odtiaľ poslali domov. Nakoniec sa vybavil prevoz do Nitry, kde bol asi mesiac. Deň pred smrťou upadol do kómy. V nemocnici mu začali zlyhávať orgány.

Ľubo Virág
Ľubo Virág
Zdroj: FB/Ľubo Virág

Blízky priateľ Jozefa Oklamčáka

Ľubo Virág veľmi lipol na svojej rodine. Patril k výborným muzikantom. Bol aj blízkym priateľom Jozefa Oklamčáka a často hrával na jeho akciách. Bol tiež členom Československého leva.


Ľubo Virág (úplne vpravo) a Jozef Oklamčák (úplne vľavo)
Ľubo Virág (úplne vpravo) a Jozef Oklamčák (úplne vľavo)
Zdroj: plus7dni.pluska.sk

 

Autor hitu Načo pôjdem domov

Jeho rodiskom bola dedinka Pata. K hudbe mal veľmi blízko už v mladom veku. Stál pri zrode skupiny Zenit. Neskôr pôsobil v Čarovných husliach, ale vystupoval aj sólovo. Doslova hitom sa stala jeho pieseň Načo pôjdem domov.

 

Kráľ spevu a cimbalovej hudby  


„S hlbokým zármutkom oznamujem, že zomrel môj úžasný otec Ľubo Virág,“ uviedol syn Miroslav. „Zomrel veľký velikán, spevák, kráľ spevu a cimbalovej hudby. Ďakujeme za tú nádhernú tvorbu a rodinne priateľstvo nikdy nezabudnem,“ vyjadril sa René Kmeťo.

Na úmrtie hudobníka reagoval aj poslanec parlamentu Peter Polák: „Umrela rómska legenda - Ľubo Virág. Človek, ktorý formoval rómsku, ale aj slovenskú kultúru. Veľký človek. Česť jeho pamiatke. Je mi to úprimne ľúto. Úprimnú sústrasť pozostalým a rodine.“

   

Obrazok
Zdroj: FB/Ľubo Virág


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj/Foto: FB/Ľubo Virág
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies