Tatranské plesá ožívajú: Potápači vyčistili dno najkrajších jazier od odpadu a chránia prírodu

NETKY.SK • 11 Október 2024, 18:10 • 2 min
Tatranské plesá ožívajú: Potápači vyčistili dno najkrajších jazier od odpadu a chránia prírodu

VYSOKÉ TATRY - Desiatky dobrovoľníkov sa opäť ponorili do najväčších tatranských ples, aby v rámci akcie Čisté vody vyčistili dno týchto krásnych jazier od odpadu. Počas viac ako tri dekády potápači, mužské aj ženské tímy, zbierajú nečistoty, pričom objem vyloveného odpadu má klesajúcu tendenciu. Tento rok sa ponorili do Popradského, Velického, Štrbského a Nového Štrbského plesa, pričom si všetci priali prispieť k ochrane tatranskej prírody.

slovakia

left justify in out

Už viac ako tri dekády potápači čistia najväčšie tatranské plesá. Desiatky dobrovoľníkov sa ponoria v neoprénových oblekoch už hneď zrána do Popradského, Velického, Štrbského Nového Štrbského plesa. Okrem týchto lokalít v rámci akcie vyčistia aj dno zatopeného kameňolomu v Kvetnici. Pod hladinu plies sa ponoria muži aj ženy, ktorých spája spoločná vášeň – potápanie, ale spája ich i chuť prispieť k tomu, aby bola tatranská príroda o niečo čistejšia.

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že objem vyloveného odpadu má klesajúcu tendenciu. Za rok 2022 ho napríklad spolu na breh vyniesli z dna plies 112 kg a v roku 2023 to bolo 104 kilogramov. Koľko to bude tohto roku a aké prekvapenia v podobe rôznych predmetov a druhov odpadu prinesie bilancia akcie tentoraz, zistíme už tento piatok.

V rámci akcie Čisté vody sa dnes 11. októbra potápači ponorili do vôd 4 tatranských plies:
 
Štrbské pleso                  29 potápačov     49,5 kg
Nové Štrbské pleso          6 potápačov      3 kg
Popradské pleso             14 potápačov      12,5 kg
Velické pleso                  10 potápačov      3,05 kg 

Desiatky dobrovoľníkov sa opäť ponorili do najväčších tatranských ples, aby v rámci akcie Čisté vody vyčistili dno týchto krásnych jazier od odpadu.
Desiatky dobrovoľníkov sa opäť ponorili do najväčších tatranských ples, aby v rámci akcie Čisté vody vyčistili dno týchto krásnych jazier od odpadu.
Zdroj: Tatry.sk

Organizátorom akcie je každoročne Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. Koordinátor akcie, Peter Spitzkopf z oddelenia prác celospoločenského významu: „Akciou Čisté vody, ako mladšou sestrou akcie Čisté hory, dávame pomyselnú bodku za tohtoročnou turistickou sezónou v podobe upratovania toho, čo po sebe zanechali návštevníci nášho najstaršieho národného parku na Slovensku, predovšetkým pod vodnou hladinou vybraných plies. Tohto roku sa síce nekonala jej vysokohorská časť Čisté vody v oblakoch, ale neodpustili sme si pustiť sa tradične do čistenia plies v lokalitách, ktoré sú navštevované celoročne. Nechajme sa prekvapiť, ako dopadne samotné čistenie a čo všetko sa nám podarí z pod vodnej hladiny vytiahnuť“.

Ďalšími spolupracujúcimi organizáciami sú Zväz potápačov Slovenska, Potápačská škola TECHNICAL DIVING, Spišská Nová Ves, Potápačská škola LE DIVERS, Levoča a Potápačský klub Vodnár, Poprad.

Akcia Čisté vody je však aj dobrovoľnou súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov Vysoké Tatry, tento rok sa koná už jeho 39. ročník. Potápači za použitia vlastného potápačského výstroja čistia dná vybraných plies a jazier od odpadkov po turistickej sezóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TANAP, Foto: Región Vysoké Tatry
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies