Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko demencie u ľudí s hypertenziou, tvrdí nová štúdia

NETKY.SK • 13 Október 2024, 16:03 • 2 min
Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko demencie u ľudí s hypertenziou, tvrdí nová štúdia

BRATISLAVA - Nová štúdia zverejnená v odbornom žurnále Nature Scientific Reports odhalila, že umiernené pitie kávy a čaju môže výrazne znížiť riziko vzniku demencie u osôb trpiacich vysokým krvným tlakom. Výskumníci z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia v Číne skúmali dáta od viac ako 450 000 účastníkov a preukázali, že konzumácia týchto nápojov môže mať ochranné účinky na zdravie mozgu. Dôležitú úlohu zohráva aj typ kávy, pričom najprospešnejšou sa javí káva z čerstvo pomletých zŕn.

slovakia

left justify in out

Nová štúdia, zverejnená v odbornom žurnále Nature Scientific Reports, prináša zaujímavé zistenia o tom, ako môže pravidelná konzumácia kávy znížiť riziko vzniku demencie u ľudí trpiacich hypertenziou.

Tento objav, ktorý je výsledkom práce vedcov z Lekárskej univerzity provincie Ning-sia v Číne, poukazuje na dôležitú súvislosť medzi stravou, zdravím srdca a neurologickými ochoreniami.

Zdroj: freepik.com

Predchádzajúci výskum: Káva a jej prospešné účinky

Predchádzajúce štúdie naznačili, že umiernené pitie kávy a čaju môže mať pozitívny vplyv na zdravie. Tieto nápoje sú známe svojou schopnosťou znižovať zápalové procesy a posilňovať hematoencefalickú bariéru, čo je ochranná vrstva medzi krvou a mozgom.

Obe tieto vlastnosti boli v minulosti spojené so znížením rizika vzniku demencie, čo vedci skúmali v nových výskumoch.

Zdroj: freepik.com

Metodológia výskumu: Analýza údajov

Čínski vedci sa rozhodli preskúmať priame spojenie medzi konzumáciou nápojov s obsahom kofeínu a demenciou. Na analýzu využili rozsiahlu databázu UK Biobank, ktorá zhromažďuje zdravotné údaje od viac ako 500 000 osôb.

V rámci svojho výskumu sa sústredili na 453 513 účastníkov a aplikovali Coxov model proporcionálnych rizík (Coxovu regresiu), aby analyzovali možné korelácie.

Zdroj: freepik.com

Hlavné zistenia: Hypertenzia a demencia

Výsledky analýzy ukázali, že u osôb s hypertenziou je riziko vzniku demencie vyššie v porovnaní s tými, ktorí majú normálne hodnoty krvného tlaku.

Zároveň sa preukázalo, že tí, ktorí denne konzumujú pol až jednu šálku kávy alebo štyri až päť šálok čaju, majú nižšie riziko vzniku demencie než tí, ktorí tieto nápoje nekonzumujú. Tieto zistenia naznačujú, že aj malé množstvo týchto nápojov môže mať významný vplyv na zdravie mozgu.

Zdroj: freepik.com

Druh kávy: Káva z čerstvo pomletých zŕn

Zaujímavým aspektom štúdie je aj zistenie, že typ konzumovanej kávy môže ovplyvniť jej prospešnosť. Najprospešnejšou sa ukázala káva z čerstvo pomletých zŕn. Toto zistenie naznačuje, že kvalita a spôsob prípravy kávy môžu hrať významnú úlohu v jej účinkoch na zdravie.

Zdroj: freepik.com

Mechanizmy pôsobenia: Zápaly a ochranné mechanizmy

Vedci predpokladajú, že zníženie rizika vzniku demencie u konzumentov kofeínových nápojov s hypertenziou môže byť spôsobené redukciou zápalových procesov. Tieto zápaly môžu prispievať k rozvoju neurologických ochorení, a preto ich potlačenie môže znižovať riziko demencie.

Zdroj: freepik.com

Napriek zaujímavým zisteniam autori štúdie upozorňujú, že sa zameriavali len na korelácie a že sú potrebné ďalšie výskumy, aby sa hlbšie pochopilo spojenie medzi konzumáciou kofeínu, hypertenziou a rizikom demencie.

Dôležité je, aby sa na tomto poli pokračovalo, a to nielen s dôrazom na zdravotné benefity kávy a čaju, ale aj na komplexný prístup k prevencii demencie.

Zdroj: freepik.com


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Nature Scientific Reports, Medical Xpress, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies